Din ce sunt făcute țigările electronice? Sunt sau nu sănătoase pentru organism
Ştefan Cojocaru | Publicat: 04.02.2025 21:22 | Actualizat: 04.02.2025 22:34
Dragoș Pătraru a analizat țigările electronice consumate de tot mai mulți români și a lansat un nou avertisment.
Dragoș Pătraru a analizat țigările electronice și a adus astfel un subiect foarte interesant în discuție, având în vedere că românii sunt văzuți tot mai des vapând din țigările electronice, în special în spațiile închise, acolo unde fumatul este interzis. Conform acestuia, consumul de țigări electronice poate fi asociat cu riscuri semnificative pentru sănătatea consumatorilor.
Consumul țigărilor electronice poate cauza leziuni pulmonare grave
În primul rând, Dragoș Pătraru dorește ca fumătorii de țigări electronice să înțeleagă modul în care acestea funcționează, mai exact prin încălzirea lichidului care conține nicotină, arome și alte substanțe chimice, pe care le transformă în aerosoli, ce sunt ulterior inhalați de utilizatori.
În cadrul acestui proces, arderea tutunului este complet eliminată și implicit producerea de gudron, însă aerosolul care este rezultat poate fi unul extrem de nociv pentru organism, iar vapatul ar putea cauza chiar o formă rară de penuomie și chiar EVALI (leziuni pulmonare asociate cu utilizarea produselor de vapat).
Totodată, Dragoș Pătraru a scos în evidență faptul că industria țigărilor electronice a evoluat constant, ajungând de la o soluție ce părea în primă fază inofensivă pentru a-i ajuta pe fumătorii înrăiți să renunțe la fumatul țigărilor clasice într-o reală problemă de sănătate publică. Mai ales că atunci când au fost introduse pe piață, țigările electronice au fost propuse ca un mare ajutor pentru fumătorii care doreau să se lasă și ușor ușor s-au transformat chia ele într-o sursă uriașă de dependență și risc.
Mai mult, specialiștii au explicat că există îngrijorări în privința efectelor pe care vapatul le-ar putea avea asupra sănătății cardiovasculare, iar mai multe studii au demonstrat că substanțele chimice care se regăsesc în aerosolul țigărilor electronice, consumat pe termen lung, ar putea afecta serios funcția vasculară și ar putea crește riscul de apariție al bolilor cardiovasculare.
În materialul realizat de Dragoș Pătraru, acesta a explicat că este nevoie de o informare corectă și completă a publicului, în special în rândul tinerilor, pentru a putea fi informați cu privire la pericolele la care se supun și atrage atenția că singura metodă pentru a proteja sănătatea pe termen lung este să renunțați la fumatul tradițional, dar și la vapatul țigărilor electronice.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.