Folosești air fryer? Care sunt beneficiile, dar și riscurile

Ştefan Cojocaru | Publicat: 04.02.2025 22:18 | Actualizat: 04.02.2025 22:34
O alternativă expusă ca fiind una mai sănătoasă prăjirii tradiționale este folosirea unui aparat de tip air fryer. Dar cât de bun este de fapt?
Acest aparat a devenit tot mai cunoscut în mediul online și nu numai pentru că promite prepararea mai ușoară a mâncărurilor crocante și gustoase. Dar nu și sănătoase, zic unuii. Haideți să vedem și de ce.
Cât de sănătos este să folosiți aparate de tip air fryer?
Conform unor studii realizate recent s-a constatat că folosirea unui air fryer ar putea influența într-un mod negativ calitatea aerului din interiorul acestui aparat. Mulți și-au pus semne de întrebare în legătură cu siguranța, dar și cu efectele pe termen lung ale folosirii unui astfel de dispozitiv.
Modul în care funcționează acest aparat este acela că aerul fierbinte circulă în interiorul său la viteze mari pentru a putea găti alimentele într-un mod rapid, dar și uniform, fără să mai fie nevoie să întoarceți alimentele, așa cum se întâmplă în cazul prăjirii în mod tradițional. În cadrul acestui proces însă, sunt eliberați compuși organici volatili, dar și particule fine în aer, mai ales atunci când sunt gătite alimente care sunt bogate în grăsimi. În așa fel, poluanții anterior amintiți ar putea afecta într-un mod negativ calitatea aerului din spațiile închise, iar asta ar putea avea efecte serioase asupra sănătății pe termen lung.
Un studiu realizat de către Enviromental Science and Technology Journal a descoperit că prin utilizarea unui air fryer pentru gătit vor exista particule fine ce sunt similare cu cele care sunt generate de prăjirea într-un mod tradițional. Nivelul la care ajung acești poluanți va depinde întotdeauna de factorii precum durata procesului de gătire, dar și de temperatura sau ventilația care există la momentul gătirii în bucătărie.
Beneficiile utilizării unui aparat de tip air fryer:
- poate fi utilizat fără ulei, iar acesta este, de departe, cel mai bun beneficiu dintre toate
- risc redus de compuși nocivi, prin prăjirea fără ulei a alimentelor, la temperaturi foarte înalte
- mai puțin fum, dar și mai puțin miros de grăsime în casa ta
Dacă vrei să reduci poluarea cauzată de utilizarea unui air fryer poți asigura o bună ventilație prin gătirea cu fereastra deschisă, ori prin utilizarea unei fote. Curăță aerul în mod regulat și evită întotdeauna temperaturile extreme.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.









Cele mai citite








