Pâinea nu este interzisă în curele de slăbit. Ce cantitate ai voie să consumi zilnic
Ştefan Cojocaru | Publicat: 04.02.2025 21:27 | Actualizat: 04.02.2025 22:34
Mihaela Bilic a explicat de ce pâinea nu trebuie să lipsească din alimentație nici măcar în cazurile în care se ține dietă.
Pâinea este unul dintre alimentele care sunt evitate de români atunci când țin cure de slăbit. E drept, are un conținut mare de carbohidrați, iar Mihaela Bilic a venit cu o explicație extrem de utilă pentru persoanele care adoră să consume pâine, însă se tem că aceasta i-ar putea îngrășa.
Ce cantitate de pâine ai voie să consumi la o masă, dacă vrei să slăbești?
Indiferent că vorbim despre dietă sau nu, Mihaela Bilic susține că nu există o valoare universal valabilă pentru toată lumea atunci când vine vorba despre consumul de pâine la o masă, însă atrage atenția că aceasta ar putea fi consumată fără probleme, atât timp cât se face într-un mod calculat, ținând cont de necesarul de carbohidrați al organismului.
Ea a subliniat însă că nu vorbim despre pâinea clasică, albă, ci de cea realizată din făină integrală și o cantitate medie necesară ar fi de o felie la o masă. Totodată, Mihaela Bilic spune că aceasta ar trebui să fie consumată alături de o sursă sănătoasă de proteine, carne, paște sau ouă, dar și de legume, pentru a-i asigura organimsului tău necesarul nutrițional corect.
Persoanele care nu au un stil de viață activ, nu fac mișcare și nu merg în sala de fitness trebuie să aibă grijă în privința consumului de carbohidrați pentru că altfel vor ajunge să crească în greutate văzând cu ochii.
Când vrem să slăbim, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sînge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune “mănâncă fără pâine și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.
Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?
- o felie de pâine sau de mămăligă – cât palma
- 3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte) – cât pumnul
- un cartof mediu
- o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
- 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat
Cum arată farfuria ideală?
- Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit?
- Făinoasele dispar cu desăvârșire, mâncăm doar proteine cu legume.
Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat.
Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este “bugetul” vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, a explicat Mihaela Bilic.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.