Lăsata SeculuI înaine de Postul Crăciunului 2024. Ce trebuie să facă credincioșii în această zi
Redactia | Publicat: 14.11.2024 19:16 | Actualizat: 14.11.2024 20:53
Astăzi are loc Lăsata Secului, înaintea postului de Crăciun. Este ultima zi în care credincioșii se pot răsfăța cu mâncăruri mai bogate și de a se bucura de o ultimă masă copioasă înainte de perioadei de restricții alimentare. Iată ce trebuie să faci în această zi!
Lăsata Secului, care marchează ultima zi înainte de Postul Crăciunului, este, pentru mulți, o ocazie de a se răsfăța cu mâncăruri mai bogate și de a se bucura de o ultimă masă copioasă, înainte de perioada de restricții alimentare. De obicei, în această zi, tradițiile sunt legate de preparatele pe bază de carne, dulciuri și băuturi mai "grele", în timp ce începerea postului aduce cu sine un regim mai sever, bazat pe alimente vegetale.
Lăsata SeculuI înaine de Postul Crăciunului 2024
Sensul profund al Postului Crăciunului nu se rezumă doar la aspectul alimentar. În tradiția creștină, postul este și o perioadă de curățire a sufletului, în care credincioșii sunt chemați la mai multă rugăciune, meditație și pocăință, pentru a se pregăti spiritual pentru nașterea Mântuitorului.
În ceea ce privește Postul Crăciunului, acesta este considerat mai ușor comparativ cu alte posturi, cum ar fi cel dinaintea Paștelui, având o durată mai scurtă și anumite zile de „dezlegare”. În fiecare weekend, se dă „dezlegare” la pește, ceea ce face postul mai puțin restrictiv în zilele de sâmbătă și duminică, oferind astfel o anumită flexibilitate.
Este important ca acest post să fie văzut ca o perioadă de reflexie și apropiere de Dumnezeu, prin înfrânare și rugăciune, nu doar ca o alegere alimentară. Preoții și duhovnicii subliniază mereu că scopul postului este de a curăța nu doar trupul, ci și sufletul, pentru a primi în inima noastră minunea Nașterii Domnului.
Ce trebuie să facă credincioșii în această zi
Credincioșii trebuie să știe că și restaurantele se pregătesc pentru Postul Crăciunului, meniul având o varietate de preparate cu care se pot delecta pe toată durata postului.
Însă, românii trebuie să ți ă cont că principala sursă de aprovizionare în zilele de post ar trebui să rămână piața, mai ales că tarabele sunt pline de legume proaspete. De asemenea, nu doar ce mâncăm în această perioadă ar trebui să fie singura nostră preocupare, ci și modul în ne comportăm.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.