Când începe postul Crăciunului 2024? Ce alte zile de post mai sunt până atunci
Redactia | Publicat: 17.10.2024 10:09 | Actualizat: 17.10.2024 10:21
Anul 2024 se apropie cu pași repezi de final. Toamna și-a intrat deja în drepturi și nu mai este mult până ce credincioșii vor intra în postul sărbătorilor de iarnă.
În fiecare an calendaristic există cinci intervale lungi de post mari, iar în 2024 va mai exista un singur astfel de post, cel al Crăciunului. Conform credinței ortodoxe, în calendarul creștin este folosit termenul de ”hărți” pentru a desemna zilele în care este suspendat postul ori este dezlegare totală, iar pe tot parcursul unui an bisericesc există mai multe tipuri de post, cele de o singură zi, precum și cele care se întind pe mai multe zile.
Când începe postul Crăciunului în acest an?
După cum am menționat anterior, în acest an, va mai exista un singur mare interval de post, cel al Nașterii Domnului, care va debuta joi, pe data de 14 noiembrie și care va ține 40 de zile, până la Crăciun. Adică până pe 24 decembrie 2024, la ora 12:00. Există și persoane care sărbătoresc Crăciunul pe stilul vechi și care vor intra în post mai târziu, adică pe data de 28 noiembrie și îl vor termina pe 6 ianuarie, având în vedere că Nașterea Domnului va fi sărbătorită de ei pe 7 ianuarie 2025. Și în cazul lor, postul Crăciunului va dura tot 40 de zile.
Celelalte intervale lungi de post din an sunt cel al Paștelui, care are o dată schimbătoare, dar se întinde tot pe o perioadă de 40 de zile. Este cel mai dur post din punctul de vedere al restricțiilor. Urmează postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, căruia i se mai spune și Postul lui Sâmpetru și debutează în prima duminică după Rusalii. Următoarea perioadă de post ste în apropierea Adormirii Maicii Domnului, care are loc pe 15 august și durează 14 zile.
Pe lângă zilele de post prestabilite în acele intervale mari de timp, cuprinse între 7 și 40 de zile, mai există și alte zile de post pe parcursul unui an și se țin în zilele de miercuri și vineri, în afara celor în care este marcată dezlegare în calendarul ortodox. În Ajunul Bobotezei, pe data de 5 ianuarie, în fiecare an, în ziua sărbătorii Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe data de 29 august, precum și în ziua în care are lor sărbătoarea numită Înălțarea Sfintei Cruci din data de 14 septembrie.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.