Centenarul Patriarhiei Române. Astăzi se vor canoniza 16 noi sfinți
Gabriela Gogu | Publicat: 04.02.2025 12:59 | Actualizat: 04.02.2025 14:45
Astăzi se împlinesc 100 de ani de când Biserica Ortodoxă Română a fost ridicată la rang de Patriarhie. Se organizează mai multe evenimente liturgice, printre care și canonizarea a 16 noi sfinți.
Împlinirea a 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie a fost marcată printr-o serie evenimentele liturgice organizate la Catedrala Patriarhală.
Ce s-a organizat de celebrarea Centenarului Patriarhiei Române
Încă de la ora 7:00, sfintele moaște din Catedrala Patriarhală și cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală au fost purtate în procesiune și au fost așezate în Baldachinul Sfinților pentru astfel a fost facilitate pelerinilor la închinare.
Între orele 9:00 și 12:00, Patriarhul Daniel a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriahală, împreunp cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni au fost invitați să participe la acest moment liturgic aniversar.
La ora 12:00 a avut loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Patriarhul Daniel înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.
La ora 12:30, tot în Catedrala Patriarhală, a avut loc slujba Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române şi pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod şi ale Adunării Naționale Bisericești.
La aceeași oră, în toate lăcașurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române a fost săvârșită şi un Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române, la începutul căreia au fost trase clopotele timp de un minut.
Evenimentele au debutat, luni, la ora 17:00, după încheierea Vecerniei, când a fost săvârșită ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți români canonizați anul trecut de Sfântul Sinod, notează Agerpres.
Care sunt cei 16 sfinți canonizați
Sfinții au fost deja incluși în Calendarul Ortodox 2025, iar la aproximativ o lună distanță de la proclamarea generală va fi sărbătorită și prima zi de pomenire a unuia dintre ei: Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj va fi cinstit în toate bisericile în data de 8 martie.
Proclamarea generală a sfințeniei celor 16 mărturisitori, desfășurată la București, va fi urmată de ceremonii locale de proclamare în eparhiile care au înaintat argumentele pentru canonizarea lor.
- Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
- Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
- Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
- Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
- Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie);
- Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
- Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
- Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeţ (6 iulie);
- Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
- Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
- Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
- Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
- Sfântul Cuvios Calistrat de la Timişeni şi Vasiova (10 mai);
- Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
- Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
- Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.