Tradiţii şi obiceiuri din Săptămâna Luminată. Ce este bine să faci în această perioadă
Redactia | Publicat: 06.05.2024 11:44 | Actualizat: 06.05.2024 11:57
După Sărbătoarea de Paşte, urmează Săptămâna Luminată, o perioadă ce vine după Săptămâna Mare şi are semnificaţii la fel de importante
Conform creştinortodox, în noaptea de Paşte avea loc Botezul, iar persoanele care primeau taina botezului se numeau "luminaţi", fiind nevoiţi să poarte haine albe în toată săptămâna ce urma după Paşte. De aici a pornit şi denumirea de "Săptămână Luminată".
Se spune că după sărbătoarea de Paşte, porţile Raiului se deschid tuturor şi rămân aşa până la Duminica Tomei, adică fix o săptămână după Înviere. Fiecare zi a săptămânii poartă o denumire diferită: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă, căreia i se mai zice şi Fântâniţa, Sâmbăta Sfăntului Cuios Ioan şi ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul şi Duminica Tomii.
Tradiţii şi obiceiuri din Săptămâna Luminată
Fiecare dintre aceste şapte zile are o semnficaţie importantă. Lunea se spune că este ziua în care Raiul se deschide şi persoanele care s-au aflat în conflicte trebuie să îşi ierte apropiaţii. Se spune că cine trece în nefiinţă în Lunea Albă, nu va mai trece prin judecata de apoi, conform credinţei.
În Marţea Albă nu se fac niciodată treburi casnice, este o zi nelucrătoare pentru credincioşii care nu calcă, nu spală şi nu fac curat şi împart bucatele rămase de la Paşte. De Miercuri, bărbaţii pot începe munca. Doar bărbaţii, femeile au în continuare interzis.
Nici în Joia Verde nu se fac munci la câmp, pentru că se spune că aduc răul asupra livezilor, dar se cinstesc grădinile. Se mai numeşte şi Joia Rea, în care se aduc 44 de găleţi de apă şi se aprind două lumânări la patru capete.
În Vinerea Scumpă are loc şi Izvorul Tămăduirii, ziua în care Maica Domnului ar fi construit o fântână ce avea apă doar în ziua de vineri din Săptămâna Luminată, atunci când se spunea că e dătătoare de viaţă.
Zile cu o semnificaţie aparte din această perioadă sunt cele de miercuri şi vineri, atunci când are loc dezlegarea la mâncărurile de dulce. Până la Înălţare, care are loc la 40 de zile după Paşte, în biserici au loc slujbe speciale, în care este cântat Axionul Paştilor şi credincioşii spun "Hristos a înviat". În aceste şapte zile de după Paşte nu au loc slujbe de parastas, nici în biserici nu au loc slujbele speciale pentru cei trecuţi în nefiinţă, iar acestea se vor relua abia după Duminica Tomii.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.