Tradiţii şi obiceiuri în Săptămâna Mare! Ce este bine să faci între 29 aprilie şi 4 mai 2024
Redactia | Publicat: 29.04.2024 22:34 | Actualizat: 29.04.2024 22:41
Am intrat în Săptămâna Mare, iar credincioşii ţin ultimele zile de post, până la venirea Paştelui. Este şi cea mai aspră perioadă a postului.
Creştinii ortodocşi se pregătesc trup şi suflet pentru Paşte, este acea perioadă când postul se înăspreşte, iar în anumite zone din ţară mai numesc această perioadă şi Săptămâna Neagră. În nordul ţării, mai cu seamă în Maramureş, oamenii ies pe stradă purtând haine negre, de doliu şi casele sunt decorate în culori de negru şi albastru închis.
Slujbe speciale în biserici, în Săptămâna Mare
Persoanele care nu au reuşit să ţină post până acum, ţin în aceste zile post negru, în speranţa că vor fi feriţi de boli şi vor avea parte de sănătate pe tot parcursul anului. Este momentul din an când este bine să te împaci cu persoanele cu care ai fost certat, să îţi ceri iertare dacă este nevoie, ori să ierţi, dacă este cazul.
În zilele de luni şi până vineri, în toate bisericile din ţară au loc slujbe denumite denii, ce simbolizează jertfa făcută de Iisus Hristos, în Săptămâna Patimilor sale.
Cele mai importante tradiţii şi obiceiuri din Săptămâna Mare
Începând cu Lunea Mare, se începe curăţenia de Paşte, când se scot toate lucrurile din casă la aerisit, mobilierul se curăţă şi se întreţine. Sunt permise şi muncile la câmp, însă doar până miercuri. La slujba ce are loc în Joia Mare se citesc cele 12 evanghelii ale patimilor lui Iisus Hristos, în două slujbe diferite, numite Vecernia şi Denia, ce au rolul de a arăta credincioşilor toate suferinţele prin care a fost nevoit să treacă Iisus.
Nu se mănâncă urzici în această perioadă, deoarece Mântuitorul ar fi fost bătut cu urzici atunci când a fost răstignit pe cruce şi pentru că i s-a oferit oţet, atunci când a cerut apă de băut, este interzis consumul şi acestui aliment.
Tot în ziua de joi, gospodinele încep pregătirile pentru masa de Paşte, sunt vopsite ouăle roşii şi se fac pasca sau cozonacii. În ziua următoare, Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, atunci când Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, credincioşii ţin de regulă post negru. Nu se găteşte în acea zi, se merge la biserică, unde are loc slujba Prohodului Domnului, iar credincioşii pot lua parte la corul bisericii, citind şi ei cele trei stări ale Prohodului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.