Tradiţii şi superstiţii de Florii. Ce este bine să faci pe 28 aprilie şi ce este interzis
Redactia | Publicat: 26.04.2024 23:56 | Actualizat: 27.04.2024 00:25
Sărbătoarea Floriilor pentru creştinii ortodocşi are loc în 2024 pe data de 28 aprilie, cu o săptămână înaintea Paştelui. Este prilej de tradiţii şi obiceiuri pentru credincioşii de pretutindeni.
Se mai numesc şi Duminica Patimilor, Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim şi au loc întotdeauna cu şapte zile înainte de Paşte, care este o sărbătoare cu dată schimbătoare şi în funcţie de aceasta se schimbă şi Floriile.
În duminica Floriilor este prăznuită intrarea Domnului în Ierusalim, când se spune că ar fi fost întâmpinat cu flori şi ramuri de măslin şi mesajul „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.
Tradiţii şi obiceiuri de Florii
Este singura dată când Iisus Hristos a acceptat să fie aclamat şi de aceea în bisericile ortodoxe se ţine o slujbă total diferită faţă de liturghiile din restul duminicilor de peste an.
Un simbol al Floriilor este salcia, care simbolizează ramurile de măslin şi finic, cele cu care Iisus Hristos a fost aclamat ca un împărat. Există şi o legendă care spune că Maica Domnului a fost ajutată să treacă peste un rău de o salcie care s-ar fi făcut punte şi astfel a sfinţit acel arbust.
Simbolul crenguţelor de salcie şi cele mai bizare tradiţii de Florii
De aceea, în prezent, creştinii merg la biserică, la slujba din duminica Floriilor, cu crenguţe de salcie, pe care preoţii le sfinţesc, iar apoi sunt aşezate în locuinţe, la icoane, pentru a-i păzi de rele pe apropiaţi. Sunt oameni care aşează crengile de salcie la uşa de la intrarea în casă pentru protecţie sau cei care sunt bolnavi le aşează în jurul corpului în speranţa de a se vindeca.
Există zone din România unde fetele necăsătorite îşi pun sub pernă crenguţe de salcie pentru a se căsători în acel an şi pentru a deveni mai frumoase.
O altă utilizare a crenguţelor de salcii sfinţite în timpul liturghiei de Florii este de a se pune la pomii fructiferi sau în vie şi stupi cu scopul de a fi roditori. Totodată, după slujbă, acestea se iau şi se duc la cimitir pentru a le aminti celor plecaţi dintre noi că urmează să aibă loc sărbătoarea Paştelui.
Aşa cum era de aşteptat, există şi unele tradiţii bizare, precum acela că de Florii nu e bine să te speli pe cap, pentru că altfel vei ajunge să albeşti înainte de vreme. Iar în cazul în care este complet necesar, o poţi face, dar numai dacă utilizezi apă sfinţită sau descântată.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.