Când are loc echinocţiul de primăvară în 2024? Tradiţii şi obiceiuri
Redactia | Publicat: 19.03.2024 12:17 | Actualizat: 19.03.2024 12:28
Echinocţiul de primăvară este momentul care marchează începutul primăverii astronomice şi are loc în a doua jumătate a lunii martie.
Se produce când longitudinea astronomică revine la valoarea de zero grade, iar termenul de echinoţciu provine de la "echinox", unde sunt alăturate două cuvinte latine, "aequus", care semnifică "egal" şi "nox" care înseamnă "noapte". Face referire la cele două momente din an când ziua este egală cu noaptea şi are loc de două ori într-un an, primăvara şi toamna.
Când este echinocţiul de primăvară?
Astronomic, atunci pământul se înclină la 23,5 grade pe axă, în raport cu orbita sa din jurul Soarelei. Astfel, pe măsură ce Pământul orbitează, regiuni din suprafaţa sa se bucură de lumină solară, iar echinocţiul se produce atunci cân Pământul nu se înclină către Soare.
În timpul producerii echinocţiului, Soarele poate fi văzut cum străluceşte direct către ecuatorul Pământului şi rezultă cantităţi egale de lumină şi de întuneric. Are loc pe data de 21 martie, iar din acel moment, zilele devin tot mai lungi şi nopţile tot mai scurte.
Primul echinocţiu de primăvară are loc în jurul datei de 20 - 21 martie, atunci când Soarele va travera ecuatorul ceresc şi trece din emisfera sudică în cea nordică. Atunci, are loc echinocţiul de primăvară în partea nordică şi echinocţiul de toamnă în emisfera sudică.
Tradiţii şi superstiţii în România, de echinocţiul de primăvară
În acest an, echinocţiul de primăvară va avea loc în data de 20 martie, la ora 5:06 şi poate fi considerat un moment magic, deoarece în trecut Soarele era considerat o zeitate, iar acest eveniment era considerat o adevărată sărbătoare. Simbolizând învierea sau renaşterea, echinocţiul este aşteptat să se producă pentru că după acest moment, natura revine la viaţă, totul în jur începe să crească şi să înflorească.
Primăvara este marcată de Zilele Babelor în tradiţie, fiind urmate de Moşii de Primpvară şi de Focurile Sfinţilor. Atunci oamenii îşi curăţă ograda prin foc în ziua echinocţiului, deoarece focul este considerat purificator, atrăgând puterea Soarelui.
Copiii ies în curte şi se joacă strigând Intră frig și ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură!”, marcând un ritual simplu prin care focul din casă era asociat cu soarele pentru a spori lumina şi căldura primăverii.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.