Când se schimbă ora? România trece la ora de vară
Redactia | Publicat: 17.03.2024 12:57 | Actualizat: 17.03.2024 13:08
Vara se apropie, iar în luna martie ziua va deveni mai lungă. Totul după ce la finalul acestei luni, ceasul se va da înainte cu o oră.
Astfel, vom trece la ora de vară între zilele de sâmbătă, 30 martie şi duminică, 31 martie, atunci când catolicii sărbătoresc Paştele. Ora 2 va deveni ora 3 şi vom dormi cu o oră în minus, însă soarele va apune la finalul zilei cu o oră mai târziu decât de obicei. Ceea ce înseamnă că ne vom bucura de mai multă lumină, ziua se măreşte, noaptea se micşorează, un semn clar al venirii verii.
Se renunţă la schimbarea orei?
Italia este una dintre ţările care a solicitat eliminarea acestei schimbări, alături de mai multe ţări din nordul continentului. Datorită poziţiei lor georgrafice, pentru aceste ţări, schimbarea orei nu aduce vreun beneficiu, dar se va simţi în ţările din partea de sud, aşa cum este Italia.
La italieni, utilizarea termenului ora de vară avea rolul de a descrie o perioadă diferită faţă de cea a orei legale şi se utiliza în special în cele mai calde luni ale anului, atunci când existau mai multe ore de lumină. La ei, perioada începea odată cu primăvara şi se termina odată cu venirea toamnei.
Un motiv pentru care se schimbă ora în prezent este acela că odată ce aceasta are loc, orele de muncă vor coincide cu cele de activitate, când populaţia se află la serviciu şi se economiseşte energie considerabil. Deoarece fără o oră de vară schimbată, s-ar pierde câteva ore bune de lumină solară.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară?
Schimbarea orei în lume are strânsă legătură cu echinocţiul de primăvară de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice. De aceea, ora se schimbă în ultima duminică a lunii martie, de după echinocţiu. În noaptea dintre 30 şi 31 martie, în România, ore 3:00 va deveni ora 4:00, iar ultima zi a lunii martie va deveni cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 de ore.
Din acest moment, durata zilelor va creşte în mod constant, până când va avea loc solstiţiul de vară, atunci când este inregistrată cea mai lungă zi, dar şi cea mai scurtă noapte a anului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.