Distileriile irlandeze de whisky se închid din cauza tarifelor comerciale impuse de Trump

Răzvan Codorean | Publicat: 05.09.2025 10:57 | Actualizat: 05.09.2025 10:57
Se pare că tarifele impuse de Trump au fost picătura care a umplut paharul pentru whisky-ul irlandez. Mai multe distilerii independente din Irlanda și-au închis sau au limitat producția în ultimele luni, războiul comercial devastând o industrie care se confruntă deja cu scăderea cererii din SUA, creșterea costurilor de producție și probleme continue ale lanțului de aprovizionare.
Killarney Brewing & Distilling Co. s-a închis luna trecută, ceea ce a dus la pierderea a aproximativ 50 de locuri de muncă, potrivit Bloomberg. Compania, care a debutat cu un bar acum un deceniu, înainte de a lansa propriul whisky-ul anul trecut, este doar ultimul exemplu.
Managerii au declarat că „tarifele la exporturile de whisky irlandez către SUA și incertitudinea economică mai largă” au fost ultimul cui în coșciug.
Distileriile mici sunt cele mai afectate, dar și greii industriei au probleme
Eoin O Cathain, directorul Asociației Irlandeze a Whisky-ului (IWA), care reprezintă 47 de distilatori, sau 98% din industrie, spune că producătorii irlandezi de whisky s-au confruntat cu dificultăți în ultimii doi ani.
Lucrurile s-au complicat însă și mai mult în acest an. „Îngrijorările au apărut de la startul discuțiilor despre taxele impuse de Trump. Iar când acestea au intrat în vigoare, IMM-urile au avut mari probleme pentru a se menține pe linia de plutire”, a declarat O Cathain pentru Bloomberg.
Nu doar distileriile mai mici sunt afectate. Greii din industrie, precum Diageo și Pernod Ricard, au fost, de asemenea, afectați. Diageo a pus o „pauză extinsă” asupra distilării la Distileria Roe & Co din Dublin în iunie, în timp ce Pernod Ricard, producătorul Jameson, a oprit producția la Midleton în aprilie, pentru a o relua la începutul verii, notează Bloomberg.
Cu ce probleme se confruntă producătorii
Distileriile aveau deja o mulțime de bătăi de cap chiar și fără politicile comerciale impuse de Donald Trump.
„Angrosiștii americani au comandat în exces în anii din urmă deoarece au presupus că creșterea volumului post-pandemie va rămâne. Dar când ratele dobânzilor au crescut, costurile de deținere a acelor băuturi au devenit foarte mari, iar comenzile au scăzut”, explică analistul Duncan Fox de la Bloomberg Intelligence.
De asemenea, a devenit mai scump să produci whisky în Irlanda, prețurile la electricitate fiind aproape duble față de acum patru ani. Iar apoi a venit și lovitura dată de acel tarif de 15% pentru majoritatea exporturilor către SUA, care i-a pus într-o poziție de inferioritate față de producătorii din Scoția, spre exemplu, care plătesc doar 10%, deoarece țara face parte din Regatul Unit și nu din UE.
O criză venită în cel mai nepotrivit moment
Această criză concretizată cu o creștere a numărului de falimente vine într-un moment în care industria whisky-ului irlandez era în plină expansiune. Între 2010 și 2024, numărul distileriilor din Irlanda a crescut de la patru la peste 50, potrivit Asociației Irlandeze a Whisky-ului (IWA).
Cererea pentru produsele irlandeze a crescut vertiginos, pe măsură ce a existat un interes sporit pentru băuturile spirtoase în general. Până în 2022, exporturile de whisky din această țară către SUA se dublaseră față de nivelurile din deceniul precedent, ajungând la aproximativ 48.000 de tone.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











