Carnea de porc românească, lux pentru români de sărbători. Porcul ”străin” câștigă teren pentru că este mai ieftin
Gabriela Gogu | Publicat: 22.11.2024 19:04 | Actualizat: 22.11.2024 19:10
Carnea de lux a devenit un lux pentru români. Cu cât se apropie mai mult sărbătorile de iarnă, cu atât prețurile sunt mai mari la produsele tradiționale, în special carnea de porc. Astfel, de Crăciun mulți români vor fi nevoiți să aibă pe masă carne din import, pentru că este mai ieftină decât cea românească.
Mai este doar o lună până la Crăciun, iar românii deja încep să se pregătească pentru ce vor pune pe masă. Din cauza inflației tot mai mari, fermierii și comercianți avertizează că prețurile la produsele tradiționale vor atinge niveluri record în perioada imediat următoare.
Carnea de porc a ajuns să fie un lux pe mesele românilor de sărbători
Fermierii avertizează că din cauza costurilor ridicate pentru hrana și îngrijirea porcilor vor fi nevoiți să mărească prețurile la carnea pe care o vor vinde de sărbători. Cel mai probabil, anul acesta românii vor prefera carnea de porc din import în locul celei românești.
Spre exemplu, un kilogram de ceafă de porc în Spania costă în supermarketuri 30 de lei kilogramul, în timp ce ceafa românească se vinde în piețe mai scump, adică 40 de lei kilogramul. În apropierea sărbătorilor este așteptat un nou val de scumpiri. De exemplu, mușchiul de porc care acum costă 40 de lei kilogramul, va ajunge să coste atunci 46 de lei.
În primele șase luni ale anului, România a importat 145.000 de tone de carne de porc, în valoare de jumătate de miliard de euro.
De unde vine majorarea prețurilor la carnea de porc
Majorarea prețurilor la carnea de porc vine într-un moment în care inflația din România este una dintre cele mai ridicate din Europa. Din păcate, nu doar carnea de porc s-a scumpit enorm, ci și alte alimente pe care românii obișnuiesc să le consume. În luna septembrie, cotațiile la zahăr au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%. Și cerealele s-au scumpit luna trecută cu 0,8%. De asemenea, prețurile la produsele lactate au crescut cu aproape 2%.
La produsele lactate s-a înregistrat o creștere a prețurilor de aproape 2%, iar la carne s-a înregistrat un declin de 0,3%.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.