Ce este fructul kaki? Ce gust are şi cum se mănâncă
Redactia | Publicat: 22.09.2024 00:07 | Actualizat: 22.09.2024 00:13
Vorbim astăzi despre un fruct originar din Asia de Est, căruia i se mai zice şi curmalul japonez, cu o formă rotundă sau ovală.
În funcţie de gradul de maturitate al acestui fruct, culoarea sa poate varia de la portocaliu deschis la roşu intens. Atunci când este copt, gustul său este unul dulce, iar textura sa este moale. Poate fi astringent în schimb, atunci când este tăiat şi consumat înainte de a fi complet copt. Iar asta se datorează conținutului ridicat de tanini.
Cum să alegi corect un fruct kaki?
Pentru cine nu ştia deja, fructul kaki are textura asemănătoare caisei, cu o coajă ce este puţin mai tare decât a unui măr. Acesta este cultivat în special în Japonia, în regiunea Wakayama, care produce mai mult de o cincime din întreaga cantitate din ţară. Producţia la nivel global este dominată însă de China, care aduce undeva la 75% din kaki-ul ce se comercializează la nivelul întregii lumi.
Se regăseşte în lumea întreagă, acolo unde se şi cultivă, dar se şi comercializează. Românii pot găsi kaki la rafturile celor mai importante centre comerciale din ţară. Atunci când alegeți un astfel de fruct trebuie să fiţi atenţi să aibă o culoare vibrantă, fără nicio pată, iar coaja lor trebuie să fie una tare şi strălucitoare, uniform la atingere, fără suprafeţe moi.
Se depozitează foarte bine în frigider, dacă îi veți acoperi codiţa cu o bucată de hârtie umedă şi apoi îl veți introduce într-o pungă din plastic.
Ce conţine fructul kaki?
Vă întrebaţi, probabil, ce gust are fructul kaki? Ei bine, este unul subtil, dulce, care se aseamănă cu mierea şi te duce cu gândul spre morcov. Se consumă ca atare, ori în formă uscată, în diverse sosuri, gemuri din fructe, salate, răcoritoare sau în diverse deserturi.
Sunt bogate în minerale, conţin mult calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi mangan. Kaki este astfel benefic pentru organism, pentru susținerea oaselor şi articulaţiilor, în combaterea hipertensiunii, în funcţionarea normală a nervilor şi în sinteza şi circulaţia sănătoasă a globulelor roşii.
Se consumă doar atunci când este complet copt, altfel nu vă garantăm că vă va plăcea gustul lor. Vă veți da seama că a ajuns în punctul de coacere la palpare, atunci când devine moale şi gelatinos.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.