1 ianuarie 2025, ziua în care românii vor primi noi majorări. Marius Budăi a făcut anunțul oficial
Redactia | Publicat: 21.09.2024 23:48 | Actualizat: 22.09.2024 00:13
Fostul minstru al Muncii, Marius Budăi, a venit cu un anunţ care îi va bucura pe mulţi români, explicând, totodată, situaţia persoanelor care nu au cotizat ani mulţi la pensie.
Conform spuselor demnitarului, românii care nu au stagii de cotizare lungi pentru pensie, dar care totuși au lucrat în grupe de muncă, vor beneficia de o nouă majorare, după ce va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă. Numai că în situaţia lor, lucrurile nu vor sta la fel ca în cazul persoanelor care au cotizat ani mulţi.
Prin urmare, conform statisticilor disponibile în spațiul public, un număr de 13,8% din totalul de pensii care se acordă la noi în ţară, vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025.
Noi majorări pentru români, de la 1 ianuarie 2025
Mai multe detalii în acest sens a oferit chiar Marius Budăi: ”Cei care sunt cu pensia minima din cauza ca au stagiu foarte mic de cotizare sau ca au lucrat la negru, nu au cum sa treaca de indemnizatia sociala. Le-a crescut pensia, dar nu cat sa creasca peste indemnizatia sociala.
Asta e contributivitatea, nu utem pune egal intre cei cu 15 ani de munca si cei cu 45. Indemnizatia minima va creste. Vor creste cu 10,4% acum, se preconizeaza. E o chestiune de lege. Au fost niste drepturi pe care le-am calculat pentru cei care au lucrat in grupe de munca. Acum, cand am calculat pe contributivitate, nu au ajuns la acelasi nivel, dar mare parte din ei vor avea parte de majorare de la 1 ianuarie.
13,1% vor primi, iar restul vor sta pe loc pana ii ajunge contributivitatea din urma, apoi le va creste si lor, nu pierde nimeni din drepturi”, a fost declaraţia oferită de Marius Budăi la un post de televiziune.
În cazul în care românii vor întâmpina dificultăţi în a obţine adeverinţe vechi care să demonstreze sporurile, Marius Budăi a venit cu o serie de lămuriri:
”In primul rand, trebuie sa stie ca seniorii care au la dosar adeverinte si care sunt in conformitate cu legea din momentul cand au fost eliberate, nu mai trebuie depuse altele, daca detin toate elementele necesare: salariu, sporuri, sporuri permanente, nepermanente, bonusuri etc.
In anexa am prins pe fiecare model de adeverinta, una tip, pentru a usura munca atat a angajatorilor care le elibereaza cat si a beneficiarilor. Pentru ca daca lasam pe fiecare sa isi faca propriul model, apareau greutati", a încheiat fostul ministru.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.