Când spunem La mulţi ani de Sfânta Maria? Pe 15 august sau 8 septembrie
Redactia | Publicat: 12.08.2024 23:31 | Actualizat: 13.08.2024 00:03
A devenit o dilemă ce se perpetuează an de an. Când spunem La mulţi ani de Sfânta Marie? Pe 15 august sau 8 septembrie?
În primul rând, problema intervine din faptul că există două sărbători ale Sfintei Marii, pe datele de 15 august şi 8 septembrie, însă nu semnifică şi acelaşi lucru, prin urmare nu est prilej de sărbătoare de fiecare dată. Şi vom afla şi din rândurile următoare de ce.
Când spunem La mulţi ani de Sfânta Marie?
Sunt 2,2 milioane de români care poartă numele Fecioarei Maria, dintre care 1,8 sunt femei şi își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria. Dar pe 8 septembrie, nu şi pe 15 august, când este prilej de pomenire, nu de sărbătorire. Prin urmare, nu se zice nici La mulţi ai şi nici nu este bine.
Ce trebuie să rețineți este faptul că biserica nu interzice să vă faceţi urări în această zi, numai că ar fi bine să nu o faceţi deoarece pe data de 15 august este mutarea la Viaţă a Maicii Domnului, atunci când credinţa bisericii spune că trupul ei nu a cunoscut putrezirea nici după moarte, însă nu a mai fost găsită nici în mormânt. Se spune că a fost mutată cu totul la ceruri, de către îngeri, de unde se roagă pentru oameni.
"Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre <adormire>, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună <La mulți ani!>, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte.
La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, a explicat și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
Tradiţia populară spune că Sfânta Marie de pe data de 15 august marchează trecerea de la vară la toamnă, iar natura se pregăteşte de acest proces.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.