Apologie sau simplă retorică? Radu Banciu explică de ce dosarul lui Georgescu stă pe muchie de cuțit

Ene Valentina | Publicat: 27.05.2025 20:15 | Actualizat: 27.05.2025 21:41
În ediția de astă-seară a emisiunii „PREA MULT BANCIU”, jurnalistul Radu Banciu a dedicat o parte din program litigiilor penale care îl vizează pe fostul candidat la președinție Călin Georgescu. Moderatorul a explicat pe larg de ce consideră că, deși anchetatorii i-au prelungit din nou controlul judiciar și i-au extins urmărirea penală pentru „apologia regimului legionar”, probabilitatea ca Georgescu să ajungă efectiv la închisoare rămâne mică.
- PREA MULT BANCIU se vede în fiecare zi de luni până vineri, de la orele 20:00 pe iAMnews.ro, pe Facebook, YouTube și TikTok.
Radu Banciu comentează situația lui Călin Georgescu
Fostul oficial ONU se află deja sub control judiciar pentru mai multe fapte, printre care instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale și comunicarea de informații false în campania electorală. Seara trecută, procurorii Parchetului General l-au informat că i-au adăugat un nou cap de acuzare: promovarea cultului legionar, după ce, într-o intervenție televizată, ar fi citat un fragment atribuit liderului mișcării legionare, Corneliu Zelea Codreanu.
Măsura preventivă nu implică arestarea, dar îi impune lui Georgescu obligația de a se prezenta periodic la poliție și de a nu părăsi țara fără acord.
În analiza sa, Radu Banciu a subliniat că extinderea urmăririi penale sau prelungirea controlului judiciar nu înseamnă, automat, o condamnare.
„Faptul că i s-a prelungit controlul judiciar sau că procurorii îi desăvârșesc dosarul pentru apologia regimului legionar nu înseamnă automat că instanța îl va găsi vinovat”, a explicat jurnalistul I AM MEDIA.
Realizatorul a insistat asupra naturii textului citat de Georgescu. Potrivit lui Banciu, pasajul – formule de tipul „cu Dumnezeu înainte” sau „lupta de unul singur” – este suficient de general încât să poată fi întâlnit la numeroși autori, nu doar la Codreanu. Banciu a ironizat ideea că simpla reproducere a unor fraze ar constitui, în sine, o infracțiune:
„Dacă cineva vine și citează din cartea lui Codreanu din 1936, unde scrie că «răsărise soarele pe cer», asta poate fi, la fel de bine, și la Sadoveanu. În ‘Baltagul’ tot soarele răsare din când în când. Pasajul citat nu este incriminator prin el însuși”, a concluzionat Radu Banciu.
Jurnalistul a adăugat că publicul larg nu mai are, în general, repere clare despre figura lui Zelea Codreanu și, prin urmare, nici nu poate evalua corect gravitatea unei astfel de trimiteri. Din acest motiv, spune Banciu, ancheta s-ar putea dovedi fragilă în instanță.
Ce spune legea
Miza juridică a cauzei se află în Ordonanța de Urgență 31/2002, care sancționează promovarea ideilor fasciste, legionare sau rasiste. Textul nu interzice citarea în sine, ci glorificarea sau propagarea unei ideologii totalitare. Pentru a obține o condamnare, acuzarea trebuie să demonstreze că citatul a fost intenționat folosit ca omagiu sau ca mijloc de răspândire a doctrinei legionare.
În practica tribunalelor, judecătorii țin cont de contextul în care sunt rostite cuvintele, de publicul-țintă și de impactul social. Prin urmare, o simplă frază extrasă dintr-o lucrare istorică nu are, de una singură, greutatea necesară pentru a transforma o persoană în infractor. De aici rezultă și scepticismul exprimat de Banciu privind șansele procurorilor.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











