Radu Banciu nu a ratat palma primită de Emmanuel Macron. Cum a catalogat jurnalistul gestul soției: ''Femeia are întotdeauna dreptate''

Ene Valentina | Publicat: 27.05.2025 18:45 | Actualizat: 27.05.2025 19:03
Vizita oficială a preşedintelui francez Emmanuel Macron în Vietnam a fost eclipsată de câteva secunde de imagini virale: înainte să coboare din aeronava prezidenţială la Hanoi, şeful statului a părut să fie împins peste faţă de soţia sa, Brigitte Macron.
Episodul a provocat un val de reacţii în presa internaţională, dar şi pe platourile din România. Radu Banciu a dedicat o bună parte din ediţia de aseară a emisiunii „PREA MULT BANCIU” analizei incidentului, livrând înregistratului public comentarii tăioase şi comparaţii surprinzătoare.
- PREA MULT BANCIU se vede în fiecare zi de luni până vineri, de la orele 20:00 pe iAMnews.ro, pe Facebook, YouTube și TikTok.
Filmarea realizată duminică, 25 mai, la sosirea cuplului prezidenţial pe Aeroportul Noi Bai, arată cum Brigitte Macron – purtând un sacou roşu – ridică ambele mâini spre faţa soţului, atingându-l scurt înainte ca preşedintele să facă un pas înapoi şi apoi să salute presa zâmbind. Ulterior, liderul francez a explicat că momentul a fost „o joacă” între soţi, iar Palatul Élysée l-a descris drept „un gest de destindere” înaintea începerii turneului asiatic.
Radu Banciu a comentat întregul episod
În studioul iAMnews, Radu Banciu a prezentat imaginile în buclă şi a ironizat atât reacţia Elysée, cât şi percepţia publică. Realizatorul a zugrăvit scena în stilul caracteristic, spunând că lovitura „aproape i-a şifonat nasul” preşedintelui, „omul de centru-dreapta”, şi că momentul ar fi făcut „înconjurul planetei dacă era invers, adică un bărbat plesnind o femeie”.
Mai mult, Banciu i-a atribuit liderului opoziţiei franceze, Jean-Luc Mélenchon, un comentariu fictiv despre „gunoiul politic” care, în opinia sa satirică, nu şi-ar merita funcţia. Concluzia sa, formulată provocator, a fost: „O femeie, dacă loveşte un bărbat, are întotdeauna dreptate”.
Presa străină a analizat imediat subiectul
Tema ridicată de moderator nu este nouă. În presa anglo-saxonă, analişti precum James Macpherson au observat reacţia relativ reţinută faţă de un gest care, inversat, ar fi fost etichetat imediat drept agresiune. Articole de opinie au subliniat riscul de a minimaliza violenţa asupra bărbaţilor şi au cerut coerenţă în discursul public privind egalitatea de gen.
În conferinţa de presă de luni, preşedintele a insistat că episodul este „suprainterpretat” şi a avertizat asupra manipulării imaginilor în era reţelelor sociale, dând exemplu un videoclip recent din Ucraina, deformat de conspiratori. Oficialii francezi au repetat că gestul nu indică tensiuni conjugale, ci „complicitate” între soţi.
Departe de solemnitatea limbajului diplomatic, Banciu a livrat o cronică „colorată”, deplasând accentul de pe contextul economic pe aspectul uman şi pe simbolistica gestului. Pentru telespectatorii săi, realitatea diplomatică a fost doar pretextul pentru o discuţie despre percepţii, misoginie inversă şi fragilitatea imaginii publice a liderilor.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











