Fermele de blănuri vor fi interzise în România. Proiectul de lege votat, după aproape doi ani de când a fost propus
Gabriela Gogu | Publicat: 23.10.2024 20:37 | Actualizat: 23.10.2024 20:41
Începând cu 1 ianuarie 2027, fermele care cresc animale pentru blană vor fi interzise la noi în țară. Parlamentul a decis interzicerea acestor practici, după ce investigația unui ONG a arătat condițiile în care erau ținute animalele
România devine cea de-a 21-a țară din Europa care interzice creșterea animalelor exclusiv pentru blană, după ce proiectul a fost votat marți, în Camera Deputaților. Au fost 217 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 7 abțineri pentru interzicerea creșterii, capturării intenționate, precum şi uciderii, în scopuri comerciale, a speciilor de șinșila și de nurcă.
Fermele pentru creșterea animalelor exclusiv pentru blană, interzise în România
Inițiativa a pornit de la investigațiile unui ONG, legate de condițiile în care sunt ținute și întreținute nurcile și șinșilele din aceste fabrici. Animalele locuiau în cuști mici, care nu erau într-o stare foarte bună, cu spațiu suficient cât să se miște doar 3 sau 4 exemplare.
Pe baza investigației, la final de 2022, un grup de parlamentari români a inițiat un proiect de lege care interzice creșterea animalelor pentru blană în țara noastră.
”Am strâns semnături pentru petiție, am avut un opinion poll în România care arată că 67% dintre români sunt de acord cu închiderea fermelor. Nimic nu mai justifică prezenta acestor ferme cu nişte animale chinuite”, a spus Andrea Rosetti, director ONG, potrivit Observator.
Producători revoltați după această decizie
Producătorii de blănuri sunt revoltați pentru că această nouă lege i-ar putea face să își piardă afacerile.
”Ei vin cu 74.000 de semnături şi le depun la Parlament! N-au nicio valoare juridică! În dezbaterile de acum câteva zile din comisia de agricultură, reprezentantul ANSVSA a declarat că are în atenție fermele de blănuri. A spus că nu s-au constat nereguli în condițiile de bunăstare şi nu s-au constatat nereguli”, declară Daniel Mărgărit, președintele Asociaţiei Producătorilor de Blănuri, potrivit sursei citate.
Această propunere legislativă a împărțit în două lumea designerilor. Pe de-o parte, noua generație de designeri români susține că blănurile nu se mai poartă, nu mai sunt în trend cu moda și astfel de crescătorii nu mai sunt justificate. Pe de altă parte, designerii consacrați de blănuri găsesc beneficii în crearea și purtarea hainelor de blană naturală, argumentând că adevărata problemă este consumul de alimente de origine animală.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.