Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului. Ce este bine să faci și ce trebuie să mănânci
Ştefan Cojocaru | Publicat: 18.11.2024 11:43 | Actualizat: 18.11.2024 11:50
Ne aflăm în mijlocul unei perioade deosebit de importante pentru credincioși: postul Crăciunului.
Durează 40 de zile, începând cu 15 noiembrie, timp în care credincioșii urmează reguli stricte și respectă obieciuri și tradiții străvechi. În funcție de regiune sau de cum se face la ei în familie, oamenii țin mai multe lucruri cu sfințenie.
În primul rând, indiferent de regiunea din care fac parte, în perioada postului, românii au grijă mare la alimentație. Pentru că sunt interzise ouăle, carnea și lactatele, credincioșii se bazează în special pe alimentele vegetale, precum legumele, fructele, nucile, semințele ori produsele pe bază de soia. Există și zile de dezlegare, în care sunt consumate peștele, vinul sau uleiul, după cum reiese din calendarul bisericesc.
Ce tradiții și obiceiuri sunt ținute cu sfințenie în Postul Crăciunului
Această perioadă de 40 de zile este văzută ca un prilej de detoxifiere a organismului, cât și o curățare a sufletului. Sunt interzise certurile, bârfele, dansurile sau petrecerile. Sunt permise adunările în familie, atât timp cât la masă nu se consumă alcool și se consumă alimente de post.
Printre cele mai importante tradiții și obiceiuri comune ale românilor în Postul Crăciunului se numără:
- mersul la biserică și rugăciunea, în special în zilele de duminică. Se spune că este momentul perfect pentru întărirea credinței și pregătirea sufletului. Tot în acest timp, credincioșii se spovedesc și se împărtășesc
- în Ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie, românii țin post negru, până când se înserează. Până la apariția primei stele pe cer, spune tradiția, cea care ar fi călăuzit magii către Betleem, în drumul către nașterea lui Iisus Hristos. În această zi, sunt interzise pomenile sau datul lucrurilor cu împrumut din casă pentru că se spune că așa îți alungi norocul
- pe 20 noiembrie, de Ignat, se taie porcii pentru masa de Crăciun. Tradiția spune că cine vede sânge proaspăt în această zi, vor fi protejați împotriva bolilor. Sunt zone de la noi din țară în care copiii se mânjesc pe frunte cu sângele procului sacrificat de Ignat pentru Crăciun.
- până în ajunul Crăciunului se face și curățenie, mai puțin în această zi, când nu se spală haine și nici nu se duce gunoiul, pentru că altfel se zice că atragi ghinionul asupra casei tale.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.