Zeci de elevi s-au trezit cu mascații la ușă, de la prima oră. Perchezițiile în cazul „Școala” vizează peste 40 de suspecți din Galați și Brăila
Ene Valentina | Publicat: 18.11.2024 11:15 | Actualizat: 18.11.2024 13:30
Într-o acțiune coordonată de procurorii DIICOT și ofițerii Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO), autoritățile române au demarat o amplă operațiune antidrog în mai multe orașe din țară, cu scopul de a combate traficul de droguri în rândul tinerelor generații. Investigația se concentrează pe infracțiuni legate de trafic de droguri de risc și mare risc, precum și distribuirea de substanțe psihoactive.
Conform informațiilor din presa locală, mai multe județe din România, precum Iași, București, Galați, Pașcani și Podu Iloaiei, sunt vizate de această acțiune care vizează 40 de suspecți, majoritatea elevi și studenți.
Zeci de elevi s-au trezit cu mascații la ușă
Operațiunea, care implică un număr impresionant de forțe ale legii, include 50 de percheziții domiciliare, iar procurorii DIICOT și polițiștii din mai multe județe coordonează activitățile de anchetă. Printre localitățile afectate se numără Iași, Galați și Pașcani, fiind implicate și alte orașe din țară, cum ar fi Bârlad, unde DIICOT Vaslui a efectuat patru percheziții pentru a prinde un grup de patru persoane suspectate de trafic de substanțe interzise în rândul elevilor.
În total, anchetatorii vizează o rețea bine organizată care a permis vânzarea și consumul de droguri în școlile și universitățile din zonele respective.
Pe lângă audierile celor 40 de suspecți, ancheta va include și audieri ale aproximativ 70 de consumatori, majoritatea dintre aceștia fiind tineri, elevi și studenți. Aceste audieri vor avea loc la sediul DIICOT Iași și se estimează că rezultatele vor fi decisive în conturarea unei imagini clare a fenomenului traficului de droguri în rândul tinerelor generații.
Oamenii legii fac demersuri pentru a opri consumul de droguri în școli
Anchetatorii și autoritățile implicate în aceste acțiuni au beneficiat de suportul unor instituții importante, precum Inspectoratul Școlar Județean Iași, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, dar și al Spitalului de Copii Sf. Maria, care monitorizează cazurile de intoxicații ale minorilor cauzate de substanțele interzise.
Operațiunea reflectă preocuparea autorităților pentru prevenirea și combaterea traficului de droguri în mediul școlar, un fenomen din ce în ce mai alarmant. Autoritățile locale, în colaborare cu structuri precum Poliția, Jandarmeria și Serviciile de Acțiuni Speciale, sunt mobilizate pentru a descuraja consumul de droguri în rândul tinerilor și pentru a sprijini educația acestora în sensul protejării împotriva riscurilor consumului de substanțe interzise.
Acțiunea se înscrie într-un demers mai amplu de prevenire și combatere a fenomenului consumului de droguri, care a luat amploare în rândul elevilor și studenților din România. Prevenirea consumului de droguri devine astfel o prioritate nu doar pentru autorități, ci și pentru instituțiile de învățământ și părinți, care trebuie să colaboreze pentru a proteja tineretul de capcanele acestui fenomen periculos.
„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, transmit autoritățile, conform Monitorul de Galați.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.