Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Când are loc sărbătoarea și cui trebuie să-i spui La mulți ani
Redactia | Publicat: 23.10.2024 16:05 | Actualizat: 23.10.2024 16:17
Ne apropiem de o sărbătoare importantă pentru români, Sfântul Dumitru, o zi ce este marcată de tradiții și obiceiuri.
I se spune Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir pentru că se spune că din moaștele sale, aflate la Salonic, ar fi curs mir. Acesta este dăruit creștinilor pentru vindecarea bolilor. Sărbătoarea Sfântului Dumitru este după cea a Sfintei Parascheva și este ultima sărbătoare a toamnei, dar și cea mai însemnată dintre toate, marcând totodată și începutul iernii.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru
În ajunul acestei sărbători, oamenii aprind focul, într-o ceremonie pe care o consideră specială și care se numește focul lui Sumedru. Copiii sar peste aceste focuri pentru a fi feriți de boli, la fel și în cazul tinerilor care își doresc să se căsătorească mai repede. Există zone din țară în care se aprinde o roată din paie, care este rostogolit apoi la vale pentru că se spune că le aduce căldură celor trecuți în neființă și ajută totodată gospodăria să fie ferită de cele rele.
Tot în această zi ciobanii află cum va fi iarna care urmează, după ce așează în mijlocul oilor un cojor și așteaptă să vadă ce culoare are oaia care se va culca prima pe el. În cazul în care oaia care se culcă pe cojoc este una de culoare neagră, atunci se spune că ne așteaptă o iarnă blândă, iar dacă este de culoare albă, atunci se spune că va fi o iarnă aspră.
Alte tradiții și obiceiuri spun că nu este bine să folosești pieptănul pentru a-ți peria părul pentru că altfel veu atrage un mare necaz. În nordul țării, nu se seamănă niciodată usturoiul după această zi pentru că ar atrage pagubă asupra casei sale. Totodată, persoanele datornice care reușesc să își achite toate datoriile până la data acestei sărbători, vor avea parte de un an îmbelșugat.
Sărbătoarea Sfântului Dumitru are loc în fiecare an pe data de 26 octombrie și este o zi în care mulți români își sărbătoresc ziua în această zi. Numele de bărbați căruia îi poți spune la mulți ani în aceste zile sunt Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrică, Mitu, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrița, Demetra, Dumitrana, Mita, Dumitrița sau Mimi
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.