România iese la vot de Ziua Națională. Incidentele nu au lipsit de la alegerile parlamentare
Gabriela Gogu | Publicat: 01.12.2024 19:44 | Actualizat: 01.12.2024 19:46
Ziua Națională a României s-a suprapus anul acesta cu cea în care românii au ieșit să voteze pentru alegerile parlamentare. Însă, din păcate au existat și incidente mai puțin plăcute în unele secții de vot.
Alegerile parlamentare se desfășoară o dată la patru ani, cetățenii români aleg cine îi va reprezenta în următorii ani în forul legislativ al țării, Parlamentul. Românii aleg partide, alianțe sau candidați independenți pentru Senat și Camera Deputaților.
Alegerile parlamentare nu au fost lipsite de incidente. O persoană a fost rănită, iar una a murit în fața secției de votare
În județul Prahova, un bărbat care a mers să voteze a murit în fața secției de votare. Un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean Prahova i-a făcut manevre de resuscitare, însă nu au dat rezultate.
Președintele unei secții de votare din Brașov a fost rănit la cap după ce un obiect de mobilier a căzut peste el.
Două buletine de vot de același fel au ajuns la zece oameni
În Dolj polițiștii fac cercetări după ce membrii unei comisii de votare cu urna specială au înmânat câte două buletine de vot de același fel către zece persoane. . Procesul electoral a fost întrerupt după ce un alegător a sesizat că a primit patru buletine de vot, în loc de două.
Alegătorii au plecat cu ștampilele acasă, iar un membru al unei secții de votare a fost exclus
În Tunari, Ilfov polițiștii au început cercetările după ce au fost sesizați că la o secție de vot a dispărut o ștampilă. Timp de o oră și jumătate procesul electoral a fost suspendat.
În județul Prahova, în Urlați a fost deschis un dosar penal după ce un alegător a plecat cu ștampila de vot din secție. Dosarul penal vizează infracțiunea de furt.
În Mehedinți un membru al unei secții de votare a fost audiat, în cazul său există o suspiciune rezonabilă că persoana în cauza nu și-a exercitat corect și imparțial funcția de membru al Biroului Electoral. Biroul Electoral Județean Mehedinți a dispus încetarea calității de membru.
Ce reprezintă alegerile Parlamentare
Votul se desfășoară pe baza unui sistem de reprezentare proporțională pe liste închise, iar numărul de mandate este atribuit conform voturilor obținute.
Camera Deputaților are 42 de circumscripții (41 pentru județe și una pentru București), iar Senatul are 43, incluzând o circumscripție suplimentară pentru diaspora. Numărul de mandate variază în funcție de populația fiecărei circumscripții.
Pentru a accede în Parlament partidele politice trebuie să depășească pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.