Povestea dramatică de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. L-a înșelat și s-a sinucis
Ştefan Cojocaru | Publicat: 14.01.2025 01:15
Pe vremuri, a existat un triunghiu amoros care este de interes și în prezent. Vorbim despre Veronica Micle, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale.
Eminescu și Caragiale erau buni prieteni. Ambii pasionați de teatru, nu le-a fost greu să intre în contact și să aibă o frumoasă relație de prietenie. Asta până când a intrat Veronica în peisaj și s-a terminat totul între ei, ba chiar au ajuns să se urască.
Povestea de dragoste dintre Eminescu și Veronica Micle
Veronica l-a cunoscut pe Mihai Eminescu în 1872, la Viena, pe vremea când era căsătorită cu Ștefan Micle, alături de care avea doi copii. Șapte ani mai târziu, rămasă vâduvă, decide să-i dea o șansă lui Eminescu, însă familia marelui poet s-a opus.
„Eminescu nu prea răspundea la epistolele Veronicăi, deşi scrisorile ei erau ardente. (<<cît pentru mine, tu eşti şi vei fi pururea iubitul meu ideal>>, îi notifica la 7 noiembrie 1879). Îl chema la Iaşi insistent. Dar el nu venea, inclusiv la banchetul aniversar al Junimii. Şi, brusc, uşurateca Veronica, plictisită să-l tot aştepte pe Eminescu, îl întîlneşte la Iaşi pe Caragiale, între care se înfiripă o relaţie sentimentală, cum să-i spun? - corporală.
Se pare că Eminescu a aflat - viitorul dramaturg nu făcea secrete din cuceririle sale - şi relatiile epistolare parcurg o perioadă glacială, ea ameninţîndu-l pe Eminescu, la 27 iunie 1880, că într-o lună îi va distruge scrisorile”, scria în „România Literară”, Zigu Ornea.
Despre intervenția lui Caragiale se spune că s-a aflat după ce Eminescu a decis să se căsătorească cu Veronica și l-a informat pe Titu Maiorescu, cel care i-a povestit pe îndelete lui Caragiale. Caragiale află de intenţiile poetului şi, cuprins prima dată de remuşcare, se prezintă la Maiorescu şi îi vorbeşte deschis asupra acestor intenţii ale poetului. El îi împărtăşeşte teama că Eminescu e în stare să comită faptul şi că ar trebui împiedicat de la aceasta, deoarece Veronica avea mulţi prieteni intimi printre care şi el, Caragiale”, dezvăluie cartea „Tragicul destin al unui scriitor”.
Atunci, Maiorescu avea să-i spună adevărul și lui Eminescu, cel care nu l-a putut ierta niciodată pe Caragiale, pe care l-a și amenințat cu moartea. După moartea lui Eminescu, pe 15 iunie 1889, Veronica a scris poezia Raze de lună. S-a îmbolnăvit crunt, a intrat în depresie și pentru că nu a putut accepta că Mihai Eminescu nu mai este, a decis să își încheie socotelile cu viața și s-a otrăvit cu arsenic.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.