Mihai Tatulici și Daniel Funeriu, despre momentul în care s-a schimbat Bacalaureatul: ''Am pus în fața națiunii oglinda''

Ene Valentina | Publicat: 14.04.2025 18:35 | Actualizat: 14.04.2025 18:41
Într-o ediție recentă a emisiunii iAM Tatulici, difuzată pe platforma iAMnews.ro, jurnalistul Mihai Tatulici a purtat un dialog revelator cu fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, despre una dintre cele mai controversate și decisive reforme din educația post-decembristă: introducerea camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat.
Discuția a oferit o incursiune sinceră și nemijlocită în culisele unei decizii care a produs un „șoc social” și a pus sub semnul întrebării un întreg sistem de evaluare marcat de ani de complicități și practici frauduloase.
Cum a introdus Daniel Funeriu camerele în sălile de examen la Bacalaureat
Daniel Funeriu, cunoscut pentru stilul său tranșant și lipsit de compromisuri, a rememorat acel moment din 2011 nu ca pe o simplă inițiativă tehnică – montarea unor camere video în sălile de examen – ci ca pe o declarație de principiu: un angajament pentru corectitudine.
„Nu vreau să mă leg de camere, că nu-i mare lucru să pui camere. Vreau să mă leg de conceptul de corectitudine”, a subliniat fostul ministru, indicând că miza reală era mai profundă decât simpla supraveghere video.
Potrivit lui Funeriu, implementarea măsurii a produs un adevărat cutremur social. Rata de promovare a Bacalaureatului a scăzut dramatic, la doar 43%, iar reacțiile nu au întârziat să apară. „Cataclism la Bacalaureat”, i-a spus președintelui de atunci, Traian Băsescu, care însă l-a încurajat, catalogând decizia drept „cea mai tare chestie după Revoluție pentru România”. A fost un moment definitoriu nu doar pentru cariera sa politică, ci și pentru încrederea în reformarea unui sistem anchilozat.
Cum au reacționat colegii săi de partid
Funeriu nu a ocolit nici aspectele politice ale deciziei sale. În cadrul emisiunii, a dezvăluit că în interiorul propriului partid, PDL, au existat voci nemulțumite – cel mai probabil, spune el, pentru că unii își pierdeau surse oculte de influență sau venituri. Cu toate acestea, conducerea a decis să meargă mai departe, în ciuda rezistențelor.
„Au fost câțiva care au mârâit, dar au zis: bă, ok, dai înainte”, a povestit fostul ministru.
Un moment cu adevărat neașteptat a fost menționarea sprijinului venit din partea unei figuri politice surprinzătoare: Ion Iliescu. Deși liderii opoziției de atunci, Victor Ponta și Crin Antonescu, au refuzat invitația la dialog despre reformele din educație, Funeriu a dezvăluit că Iliescu a fost cel care a încurajat o discuție deschisă cu el, în calitate de ministru.
„O să aveți o surpriză... a fost un om care a spus să meargă să vorbească cu Funeriu. Știți cine a fost? Ion Iliescu”, a spus acesta în emisiune.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











