Ce nu mai livrează statul român cetățenilor. Declarația lui Daniel Funeriu

Gabriela Gogu | Publicat: 14.04.2025 15:40 | Actualizat: 14.04.2025 18:02
Într-un dialog deschis cu Mihai Tatulici, candidatul independent, Daniel Funeriu, a declarat că în urma episodului petrecut cu Călin Georgescu, oamenii s-au emancipat de votul partidului.
Daniel Funeriu a mărturisit într-un dialog cu Mihai Tatulici că oamenii au pierdut trei lucruri esențiale pe care statul român nu le mai livrează.
Ce urmări a avut episodul cu Călin Georgescu
Daniel Funeriu este de părere că episodul cu candidatul independent Călin Georgescu a arătat clar că oamenii s-au emancipat de votul partidului.
Daniel Funeriu: Episodul Georgescu ne-a arătat limpede că oamenii s-au emancipat de votul partidului.
Mihai Tatulici: E o perspectivă greșită. Oamenii nu s-au emancipat, oamenii au devenit sclavii rețelelor sociale, nici gând să se mai emancipeze de ceva, nivelul lor a scăzut cel mai mult. România în cel mai bun ciclu economic al ei cu salariile mărite, cu tot, nu mai are nicio semnificație față de lumea ideală de pe rețelele sociale.
Daniel Funeriu: Știți de ce? Parțial de acord, am și o explicație pentru asta. Explicația mea este următoarea, oamenii au pierdut trei lucruri esențiale pe care statul nu le mai livrează. Unu, oamenii au pierdut sentimentul siguranței, peste oameni a venit covidul, a venit agresiunea Rusiei în Ucraina, inflația. Siguranța, doi sentimentul de control față de ce se întâmplă în propriul lor stat, trei, sentimentul de apartenență la o națiune.
Discuția dintre Daniel Funeriu și Mihai Tatulici scoate la iveală o tensiune reală: încotro merge societatea românească? Funeriu vede în episodul Georgescu o emancipare a cetățenilor de votul dictat de partid. Tatulici, însă, trage un semnal de alarmă: oamenii nu s-au eliberat, ci au devenit captivi în iluzia rețelelor sociale. Realitatea e, probabil, undeva la mijloc.
Funeriu punctează corect: cetățenii au pierdut trei repere esențiale – siguranța (pandemie, război, criză economică), controlul asupra deciziilor statului și sentimentul de apartenență națională. Când aceste piloni se prăbușesc, nu e de mirare că alegătorul caută refugiu în promisiuni facile sau lideri carismatici. În loc de emancipare reală, avem confuzie și fragilitate. Rămâne întrebarea: cine și cum reconstruiește aceste repere fundamentale?
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











