Masa pentru sărbătorile de iarnă 2024, mai scumpă, față de anul precedent. Prețurile la alimente au crescut considerabil
Redactia | Publicat: 03.11.2024 15:57 | Actualizat: 03.11.2024 16:51
Nici două luni nu mai sunt până la sărbătorile de iarnă din acest an, însă pare că românii sunt loviți de o nouă scumpire. Masa de Crăciun va fi în 2024 mai scumpă cu 15-20%, față de anul trecut, iar asta pentru că prețuri s-au dublat pentru unele produse.
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași rapizi, iar românii se pregătesc încă de pe acum cu alimente pentru preparatele cu care își vor încântă invitații sau chiar cadouri cu acre ii vor răsfață pe cei dragi.
Masa de Crăciun, mai scumpă față de anul precedent
Românii au fost avertizați cu privire la alimentele care și-au dublat prețul. Mai multe produse alimentare se vor scumpi în următoare perioadă, cu o medie de 10% pe produs, iar coșul alimentar de Crăciun va fi cu 15-20% mai scump, potrivit președintelui Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.
„Preţurile vor creşte în medie pe fiecare produs cu 10 la sută. Coşul de Crăciun va creşte cu 15 – 20 la sută, de exemplu pentru cozonac vom plăti dublu. Cred că lumea se va îndrepta spre carnea de pui pentru că e mai ieftină decât cea de porc.
Iar din ianuarie încolo ne putem aştepta şi la falimentul unor producători. Am glumit că Industria alimentară ar putea deveni industria falimentară!”, a precizat Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Carnea de porc, o nouă scumpire
Pentru că românii încep să își organizeze lista de cumoaraturi încă de pe acum, soecialistii au anunțat lista noilor scumpiri. Astfel, în preajma sărbătorilor de iarnă românii ar putea plăti chiar și cu 10-15% mai mult pentru un kilogram de carne de porc.
Concret, dacă acum mușchiul de porc se vine cu 45 de lei kilogramul, pulpă de porc costă între 25 şi 30 de lei, iar cotletul sare uneori de preţul de 30 de lei kilogramul, începând cu data de 15 noiembrie 2024 prețurile vor crește considerabil în pieţe.
„Uitându-ne în urmă, se vede foarte mare claritate statistic că pe măsură ce ne apropiem de perioada Sărbătorilor, adică undeva de la mijlocul lunii noiembrie, există o o tendință de creștere a prețului, pe fondul foarte clar și foarte bine explicabil economic, o creștere a cererii.
Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători. Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci, deci oferta nu este pe măsura cererii.
Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an. Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, la Antena 3 CNN.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.