Carnea de porc se scumpește din nou. Cât ar putea costa un kilogram în preajma sărbătorilor de iarnă
Redactia | Publicat: 12.10.2024 13:36 | Actualizat: 13.10.2024 10:43
O nouă scumpire a fost anunțată! De la 1 noiembrie, românii vor plăti mai mulți bani pentru carnea de porc. Pentru că cererea de carne a crescut în țara noastră, în preajma sărbătorilor de iarnă carnea de porc ar putea fi un lux. Iată care va fi prețul pe kilogram!
Carnea de porc este, fără doar și poate, una dintre cele mai concumate alimente din lume și este o sursă bogată în proteine animale, esențiala pentru creșterea și repararea țesuturilor.
Carnea de porc, o nouă scumpire
Noi scumpiri au fost anunțate, iar de această dată este vorba despre carnea de porc. Potrivit specialiștilor, în preajma sărbătorilor de iarnă românii ar putea plăti chiar și cu 10-15% mai mult pentru un kilogram de carne de por, iar creșterile ar putea crește semnificativ în perioada sărbătorilor de iarnă din acest an.
Majorarea pentru carnea de porc vine pentru că că în prezent țara noastră produce doar 20% din cea pe care o consumăm, în timp ce restul vine din import.
Ce spun specialiştii
Dacă acum mușchiul de porc se vine cu 45 de lei kilogramul, pulpă de porc costă între 25 şi 30 de lei, iar cotletul sare uneori de preţul de 30 de lei kilogramul, începând cu data de 15 noiembrie 2024 estimările arată că prețurile vor crește semnificativ în pieţe.
„Uitându-ne în urmă, se vede foarte mare claritate statistic că pe măsură ce ne apropiem de perioada Sărbătorilor, adică undeva de la mijlocul lunii noiembrie, există o o tendință de creștere a prețului, pe fondul foarte clar și foarte bine explicabil economic, o creștere a cererii. Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători. Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci, deci oferta nu este pe măsura cererii. Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an. Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, la Antena 3 CNN.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.