E alertă în România! A crescut numărul de infectări cu rabie

Redactia | Publicat: 16.07.2025 18:27
Autoritățile din Ucraina și Republica Moldova sunt în alertă, după ce numărul cazurilor de persoane infectate cu rabie au crescut vertiginos. Acum, acestea s-au înmulțit și la noi.
Medicii veterinari sunt de părere că această creștere exponențială este din cauza războiului din Ucraina, pentru că nu a mai fost permisă vaccinarea animalelor sălbatice.
20 de focare de rabie, în Iași
Conform medicilor din Iași, au fost deja confirmate până acum 20 de focare de rabie, iar aceștia se tem ca nu cumva să fie doborât recordul din 2013, atunci când au existat 32 de cazuri. Având în vedere situația din prezent și faptul că ne aflăm în luna iulie abia, este foarte posibil ca numărul de cazuri de rabie să se dubleze până la finalul anului 2025.
„Se înmulțesc de la săptămână la săptămână. Au apărut la vulpi, la vaci și se înmulțesc, chiar și la caprioară”, a declarat Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iași, potrivit stirileprotv.ro.
Totodată, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a solicitat mai mulți bani pentru îngrijirea numărului ridicat de pacienți, tratamentul fiind unul destul de costisitor. Bugetul lor a fost deja suplimentat în luna iunie cu suma de 200.000 lei, dar semnalează că este nevoie de și mai multe doze de vaccin, pentru a preveni răspândirea acestei infecții:
„Privim cu îngrijorare apariția acestor focare, se datorează în special migrării animalelor din Ucraina în România. Animalele din mediul salbatic nu pot fi vaccinate aerian pentru că războiul din Ucraina a împiedicat colegii să facă aceste vaccinări obligatorii”, a declarat directorul Direcției de Control ANSVSA.
Infecția apare în urma contactului cu saliva lăsată în urmă de animalele sălbatice și simptomele infectării sunt slăbiciune, disconfort, febră, tuse, senzație de gât uscat, dureri de cap, furnicături, amorțeală, mâncărime la nivel local.
„Pe măsură ce boala progresează, persoana poate prezenta delir, comportament anormal, halucinații, hidrofobie (frică de apă) sau aerofobie (frică de aer), spasme musculare la nivelul mușchilor feţei, gâtului sau diafragmei (muşchiul responsabil pentru respiraţie) și insomnie”, transmite Direcția de Sănătate Publică Iași.
Care sunt simptomele infecției cu rabie?
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











