Cum vrea Guvernul să colecteze și mai multe taxe. Românii nu își vor mai putea achiziționa mașini până nu își achită datoriile la stat

Gabriela Gogu | Publicat: 10.07.2025 08:37 | Actualizat: 10.07.2025 09:29
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației vine cu o nouă propunere, un pachet de reformă administrativă, ce are ca scop consolidarea principiului descentralizării și simplificarea procedurilor aferente. Astfel, vor fi introduse noi prevederi legale pentru o colectare mai eficientă a taxelor și impozitelor locale.
Ministrul Cseke Attila a transmis că se lucrează la un pachet de reformă administrativă. Printre altele, acesta prevede și faptul că românii cu restanțe la stat, care vor să își cumpere un automobil, vor fi nevoiți înainte să își achite datoriile.
”Este corect ca nu doar unii cetățeni să-şi achite taxele şi impozitele locale. Trebuie să fim responsabili în egală măsură şi să ne achităm datoriile. Putem citi în presă despre administrații locale, primării, care nu-şi pot acoperi cheltuielile de funcționare sau salariile din veniturile proprii. Trebuie să înțelegem de ce se întâmplă acest fenomen şi să modificăm legislația, astfel încât autoritățile locale să poată colecta, în mod echitabil, taxele şi impozitele locale”, a declarat ministrul Dezvoltării, potrivit unui comunicat de presă.
Noi reglementări pentru românii care vor să își cumpere o mașină
Ministrul a subliniat că, potrivit reglementărilor în vigoare, o persoană care dorește să vândă un autoturism trebuie mai întâi să își achite toate datoriile fiscale. Același principiu va fi valabil și pentru cei care doresc să își cumpere un vehicul, dar au restanțe la impozitele pe terenuri, locuințe sau amenzi de parcare neplătite.
O altă prevedere constă în faptul că, un permis de conducere suspendat din cauza unei contravenții comise în trafic va putea fi redobândit doar după achitarea integrală a amenzii.
Ce se întâmplă cu autorizațiile de construire
În privința autorizațiilor de construire, administrațiile locale vor putea emite aceste documente doar dacă solicitantul nu are datorii către bugetul local, iar instituțiile statului sau administrațiile publice vor putea reține, din ajutoarele sociale, datorii precum impozitul pe imobile sau alte impozite locale. Există și excepții, cum ar fi mamele care primesc indemnizație pentru creșterea copilului și persoanele cu dizabilități, care primesc indemnizații de handicap.
”Pachetul legislativ va oferi mai multe instrumente autorităților locale pentru a eficientiza colectarea taxelor”, a precizat Cseke Attila.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











