Cum poţi ieşi la pensie, la vârsta de 52 de ani? Noua lege a pensiilor îi avantajează pe aceşti români
Ştefan Cojocaru | Publicat: 04.10.2024 12:11 | Actualizat: 04.10.2024 13:32
Noua Lege a pensiilor a adus o serie de modificări prin care românii pot ieşi la pensie la vârsta de 52 de ani.
Modificarea esenţială se referă la persoanele care au adoptat şi îngrijit copii pentru o perioadă semnificativă, dar şi la femeile care au născut mai mulţi copii. Conform noii legislaţii, persoanele care nu au contribuit la sistemul public de pensii şi nu au putut lucra din motive bine întemeiate.
Există însă anumite condiţii pentru ca persoanele respective să poată beneficia de această pensionare anticipată. Regulile sunt unele clare şi prevăd ca femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi în acelaşi timp au crescut copii până au ajuns la vârsta de 16 ani, ori care au adoptat şi crescut copii pentru cel puţin 13 ani vor putea depune dosarul pentru a solicita reducerea vârstei de pensionare şi, implicit, pensionarea anticipată. În final, reducerea vârstei va varia în funcţie de numărul de copii pe care i-au crescut.
Pensionarea anticipată, permisă şi la vârsta de 52 de ani
Ca un exemplu, o femeie care a crescut un singur copil va beneficia de o reducere de şase luni din vârsta standard de pensionare, iar în cazul în care femeile au avut în creştere până la şapte sau mai mulţi copii vor putea beneficia de o reducer de până la 3 ani şi jumătate.
Un lucru important de menţionat este faptul că aceste reduceri pot fi cumulate şi cu alte reduceri după cum prevede legea în cazul persoanelor care au lucrat având condiţii de muncă speciale sau deosebite. De reţinut este faptul că în mod cumulat, vârsta de pensionare nu poate fi redusă cu mai mult de 11 ani.
Noua lege a pensiilor se va putea aplica şi în cazul mamelor adoptive, care vor beneficia de aceleași condiţii ca mamele naturale, în cazul în care au îngrijit copilul pentru cel puţin 13 ani.
Noua Lege a adus astfel o îmbunătăţire considerabilă în ceea ce priveşte recunoașterea contribuţiei în cazul familiilor adoptive în societatea noastră, fapt care nu era posibil până în prezent.
Pentru a depune acest dosar, femeile vor trebui să ducă la Casa de Pensii certificatele de naştere al copilului sau copiilor, o declaraţie pe propria răspundere care să ateste că au crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, în cazul copiilor adoptivi, până la 13 ani.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.