Ce trebuie să știi dacă ai mașină electrică? ITP-ul pentru acest tip de vehicul va fi modificat, anunțul dat de Comisia Europeană

Gabriela Gogu | Publicat: 25.05.2025 17:24 | Actualizat: 25.05.2025 17:26
Comisia Europeană vrea să schimbe regulile ITP-ului în toată Uniunea Europeană. Ce trebuie să știe toți șoferii din România.
Comisia Europeană vine cu un plan nou care ar putea schimba regulile pentru ITP în toată Uniunea Europeană. Oficialii au făcut acest anunț pe 24 aprilie și sunt vizate în special mașinile electrice, dar și vehiculele mai vechi de 10 ani.
Se schimbă ITP-ul pentru mașinile electrice
Una dintre cele mai importante propuneri este legată de introducerea unor reguli clare pentru ITP la mașinile electrice. Ele nu sunt verificate în prezent precum cele pe benzină sau motorină. Din acest motiv, Comisia vrea ca la inspecții să se acorde atenție și evaluării software-ului, sistemelor electronice și a altor componente care pot afecta siguranța sau emisiile.
Noile reguli de ITP pentru mașinile electrice ar trebui să țină cont de particularitățile acestor vehicule. Se va verifica integritatea sistemelor automate, cum sunt cele de frânare sau direcție asistată electronic. De asemenea, se vor analiza posibile modificări ale software-ului sau defecte la componentele electronice.
Planuri mari pentru șoferi de la Comisia Europeană
Comisia propune, de asemenea, teste mai stricte pentru emisiile poluante. S-ar putea urmări identificarea mașinilor care emit cantități mari de particule fine sau oxizi de azot, chiar dacă trec ITP-ul în prezent.
O altă schimbare importantă este legată de frecvența inspecțiilor. Mașinile și furgonetele care au mai mult de 10 ani vor trebui să treacă anual prin ITP, conform propunerii specialiștilor de la Bruxelles. Mai exact, mașinile vechi vor putea fi supuse mai multor controale.
Certificatele ITP ar putea fi digitale
Totodată, se dorește ca certificatele de inspecție să fie digitale. Acestea vor putea fi emise și verificate online, ceea ce ar reduce birocrația și ar permite un schimb mai rapid de informații între țări. Șoferii care se mută temporar într-un alt stat UE vor putea circula cu un ITP valabil încă șase luni, fără să repete inspecția imediat.
Comisia Europeană a transmis că toate aceste măsuri au ca scop reducerea numărului de accidente, dar și protejarea mediului. Estimările arată că, dacă vor fi aplicate începând cu anul 2026, schimbările ar putea salva până la 7.000 de vieți și ar preveni aproximativ 65.000 de răniri grave până în 2050.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











