Ce conțin pufuleții din magazine? Sunt sau nu sănătoși?
Ştefan Cojocaru | Publicat: 15.01.2025 11:33
Pufuleții sunt consumați în special de cei mici, iar Dragoș Pătraru a analizat listele de ingrediente pentru mai multe produse comercializate la noi în țară.
Chiar dacă la prima vedere ar putea un simplu snack, ușor de procurat, ingredientele nu spun același lucru, iar Dragoș Pătraru vine cu un avertisment în acest sens, după ce a adus în fața spectatorilor săi un studiu care a fost recent realizat de către Asociația pentru protecția Consumatorilor, în care au fost analizate 32 de tipuri de pufuleți care sunt comercializați la noi în țară.
Dragoș Pătraru explică de ce nu sunt buni pufuleții
Conform lui Pătraru, care a explicat studiul APC pe înțelesul tuturor, un procent uriaș, de 59% dintre pufuleții analizați conțin aciși grași saturați, care reprezintă un real pericol pentru sănătatea tuturor celor care consumă acest produs: „Cei de la Organizația Mondială a Sănătății au avertizat că efectele adverse ale acizilor grași trans asupra sănătății noastre sunt de-a dreptul copleșitoare. Consumul excesiv de acizi grași trans crește riscul de boli de inimă. Recomandarea lor este să reducem aportul acestora la mai puțin de 1% din aportul zilnic.”
Acești compuși se folosesc în special pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor respective, iar consumul lor poate duce la inflamații cronice sau probleme cardiovasculare.
Totodată, pufuleții analizați conțin aditivi alimentari într-un procent uriaș, de 38%: „Este enorm pentru ceva ce dăm unor copii. De ce trebuie să punem atât de multe chimicale într-un produs atât de simplu?”
O altă problemă gravă scoasă la iveală în studiu și semnalată de Dragoș Pătraru este consumul excesiv de sare, de 34% din produs: „Este incredibil să găsim atâta sare într-un snack care ar trebui să fie simplu. Consumul excesiv de sare poate avea efecte grave asupra sănătății, mai ales la copii.”, a declarat Dragoș Pătraru.
Consumul de sare în exces poate fi asociat cu hipertensiune arteriale și probleme renale serioase, iar părinții și nu numai ar trebui să fie mai atenți atunci când achiziționează un produs pentru cei mici. Citiți etichetele și comparați mai multe produse, înainte de a lua decizia finală.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.