Ce mânca Mihai Eminescu? Marele poet nu refuza niciodată țuica și vinul
Redactia | Publicat: 15.01.2025 11:19
Mihai Eminescu era un gurmand și nu refuza niciodată mâncărurile tradiționale sau băuturile.
”Luceafărul poeziei românești”, așa cum era supranumit Mihai Eminescu, cel care a creat cea mai lungă poezie din istorie, era un om simplu, care consuma mâncărurile tradiționale ale vremii. Mâncarea pe care o consuma nu era tocmai sănătoasă, după cum reiese din mărturiile persoanelor care i-au fost contemporane sau din documentele istorice.
Stilul său de viață era unul boem, avea mese neregulate și neglija de cele mai multe ori mâncarea. Asta pentru că era cu totul absorbit de propria muncă, preocupările sale intelectuale nu-i mai lăsau timp și de altceva.
Ce mânca marele poet Mihai Eminescu?
Un element nelipsit din rutina sa era cafeaua, pe care o consuma uneori în exces. Se știe deja că ajută la concentrare și marele poet făcea abuz în creațiile sale. La capitolul alimentație, acesta era adeptul mâncărurilor tradiționale românești, așa cum sunt mămăliga, brânza ori ciorbele.
Nu refuza niciodată un pahar de vin sau de țuică, obicei deprins din adunările sociale la care lua parte. Problemele sale de sănătate au avut, cu siguranță, o legătură și cu stilul său de viață haotic, alimentația precară și-a spus cu siguranță cuvântul, mai ales nopțile nedormite din timpul creațiilor sale, pe care nu le lăsa din mână până ce nu le vedea finalizate. Asta chiar dacă însemna să piardă nopțile la rând.
Recent, un bucătar pasionat de poeziile lui Mihai Eminescu a dorit să le ofere românilor o experiență originală și le-a pregătit câteva feluri de mâncare pe care acesta le consuma, pentru a-l comemora și a oferit mai multe detalii despre obiceiurile sale alimentare: „În meniul poetului erau și pârjoalele moldovenești, zeama de găină acrită cu borș și cu tăiței de casă. Ca fel principal, tochitura moldovenească era pe primul loc. Aceasta conținea carne de porc prăjită, amestecată cu chișcă, un fel de cârnat de casă cu orez. Sarmalele coapte în bostan și fierte în vin sunt și ele în meniu.
Din meniu nu lipsește desertul poale-n brâu, iar ca băuturi, țuică fiartă și vin fiert, vin roșu, vin rose”, a declarat bucătarul.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.