Ce amenzi riscă cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele. Suveraniștii din diaspora, dezamăgiți după înfrângerea lui George Simion

Gabriela Gogu | Publicat: 22.05.2025 16:57 | Actualizat: 22.05.2025 18:36
Suveraniștii din Diaspora, care au recurs la gestul de a își tăia buletinele și pașapoartele din cauza faptului că George Simion a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Nicușor Dan, riscă amenzi serioase pentru acest lucru.
Suveraniștii din Diaspora au fost nemulțumiți după ce George Simion a fost umilit în finala prezidențială de contracandidatul său Nicușor Dan, așa că unii dintre ei au recurs la gestul de a își tăia buletinele sau pașapoartele și au jurat că nu se vor mai întoarce în țară, în semn de revoltă. Ei au publicat videoclipurile pe TikTok, iar deși mult documente erau expirate, unii chiar au luat în serios gestul de protest.
Ce amenzi riscă suveraniștii care și-au tăiat buletinele și pașapoartele
Gest a fost făcut de mai mulți români nemulțumiți de faptul că majoritatea persoanelor au ales să fie conduse, în următorii cinci ani, de Nicușor Dan. Același gest a mai fost întâlnit și în luna decembrie, atunci când CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, însă nu la asemenea amplitudine.
Legea prevede că distrugerea actului de identitate este contravenție și se pedepsește cu amendă. În cazul în care trec 15 zile din momentul în care și-au distrus actele, românii care și le-au distrus riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Deteriorarea pașapoartelor simple electronice sau simple temporare le anulează automat, iar proprietarii ce le distrug în mod repetat, în decurs de 3 ani, pot primi amendă de la 100 la 150 de lei.
Ce se întâmplă în cazul buletinelor
În cazul romanilor care și-au tăiat cărțile de identitate, MAI a implementat buletinul electronic, iar această preschimbare este gratuită. Autoritățile atrag, însă, atenția că distrugerea actelor de identitate reprezintă o încălcare a legii și, în plus, costă destul de mult și necesită timp.
”Aceștia pot să obțină documente de identitate prin intermediul consulatelor, dar procedura aceasta durează ceva mai mult, de obicei. Reamintesc că procesarea tuturor documentelor de identitate se face la nivelul Ministerului de Interne, în România, de la evidența populație”, spune Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











