Blestemul Sfintei Parascheva. De ce nu este bine să atingi veștmintele
Redactia | Publicat: 14.10.2024 12:29 | Actualizat: 14.10.2024 12:34
Cea mai mare sărbătoare din Iași din această toamnă este Sfânta Parascheva, care este pomenită chiar astăzi, 14 octombrie. Există unele superstiții însă despre care se spune că ar atrage ghinionul.
Peste 140.000 de credincioși au mers în acest an la racla unde se află moaștele Sfintei Parascheva din Iași, în acest an. Pelerinajul este pe cale să se încheie, iar românii sunt așezați la cozi imense și ajung să stea și câte 20 de ore în așteptare pentru a se putea ruga și a se închina la moaște. Peste 300.000 de pelerini sunt așteptați până astăzi la Iași, după care racla va fi mutată din nou în catedrală până anul viitor, în apropierea sărbătorii, când va fi scoasă din nou pentru credincioși.
Tradiții și obiceiuri cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva
Există mai multe superstiții populare legate de această sărbătoare, care reprezintă în fapt un moment de reculegere, în care este total interzis consumul de fructe în ziua de 14 octombrie, mai ales dacă vrei să mergi să vezi racla cu moaștele. Se spune că acest gest care reprezintă un act de omagiu față de Sfânta Parascheva și este un mod prin care credincioșii își arată respectul față de ea.
Se spune că cei care nu respectă această regulă vor ajunge să aibă ghinion, ori dureri de cap sau ochi. În această zi nu se organizează nunți sau botezuri, căci se spune că ar atrage ghinionul asupra celor implicați.
În mai multe zone din țară, apa din izvoare este sfințită cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva și se folosește apoi pentru ritualuri de purificare, spunându-se despre ea că are puterea de a alunga tot răul.
O poveste extrem de veche, ce datează din 1641, spune că veștmintele Sfintei Parascheva ar purta un blestem și de aceea nu e bine să fie atinse. Motiv pentru care, peste haințele inițiale cu care au fost îmbrăcate moaștele ar fi fost puse altele pentru ca oamenii să nu fie loviți de ghinion. Peste hainele în cauză ar exista un sigiliu care poartă blestemul lui Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam, scriind că „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”. Conform unui ritual, peste hainele pe care le poartă în raclă, sunt puse altele, care se schimbă de cinci ori pe an și sunt oferite bisericilor cu hramul sfintei.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.