Alimentele benefice pentru sănătatea creierului. La ce oră ar trebui să luăm cina

Ştefan Cojocaru , Redactia | Publicat: 22.04.2025 09:57
Vlad Ciurea a explicat importanța alimentației în sănătatea creierului, spunând că există o serie de alimente pe care le putem consuma în acest sens.
Alexandru Vlad Ciurea, de profesie neurochirurg, a spus că ceea ce consumăm, dar mai cu seamă când consumăm, ne poate influența într-un mod nebănuit funcționarea optimă a creierului. Acesta face astfel o recomandare cu privire la ora cinei, un detaliu extrem de important, care este însă ignorat adesea. Totuși, este elementul definitoriu în odihna și regenerarea creierului uman pe timpul somnului.
Alimentația joacă un rol important în sănătatea creierului uman
Conform lui Vlad Ciurea, funcțiile organismului merg la digestie în timpul somnului, de aceea nu se recomandă niciodată să mergeți la somn având stomacul mult prea încărcat:
„Iată cum putem ajuta creierul prin alimentație. Câteva reguli:
Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci, dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani!
Masa copioasă, doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneană (salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!
Recomand o linguriță de miere zilnic. Recomand, de asemenea, puțină ciocolată. Dar nu ciocolată cu adaosuri, însiropată cu zeci de miresme și alte lucruri. Ciocolata neagră. Nu recomand zahăr, care este periculos pentru creier. Miere și fructe.
Foarte bune stimulatoare pentru creier sunt semințele. Recomand pește slab și carne de curcan, cu puține calorii.
Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a declarat neurochirurgul Vlad Ciurea.
Astfel, Vlad Ciurea recomandă să fie consumată zilnic o linguriță de miere, dar și ciocolată neagră, fără adaosuri. Dar și fructe, pește alb și carne de curcan. Totodată, acesta specifică și faptul că semințele sunt benefice pentru creierul uman.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











