Carbohidraţii "răi" şi efectele pe care le au asupra organismului. Când trebuie consumaţi şi cum
Redactia | Publicat: 17.06.2024 10:25 | Actualizat: 17.06.2024 10:25
Există o serie de carbohidraţi care odată consumaţi ar putea avea efecte dăunătoare asupra organismului şi vom oferi mai multe detalii în rândurile care urmează.
Evitaţi de majoritatea persoanelor care ţin diete de slăbit şi îi folosesc în alimentaţie în cantităţi mici, carbohidraţii pot fi şi sănătoşi, însă doar dacă sunt consumaţi în anumite condiţii. Rolul lor este acela de a-i oferi energie organismului, creierul utilizând pentru o bună funcţionare undeva la 20% dintre caloriile pe care organismul uman le consumă într-o zi. Preferata creierului este de departe glucoza, care este obţinută chiar din carbohidraţi.
Care sunt carbohidraţii sănătoşi
Cei mai buni carbohidraţi sunt cei care sunt extraşi din fructe, legume şi cereale, iar cei din pâinea obţinută din cereale integrale conţin substanţe nutritive benefice pentru creierul uman. Cerealele integrale în general au în componenţa lor fibre care sunt extrem de sănătoase şi folositoare pentru intestine, inimă şi creier, având în componenţa lor complexul de vitamine B, atât de util în menţinerea sănătăţii optime a creierului.
Din cartofi se extrag alţi carbohidtraţi sănătoşi, însă numai dacă nu sunt gătiţi într-o baie de ulei, căci altfel ar putea deveni distructivi pentru sănătate. Nici asociaţi cu brânza sau untul nu mai sunt benefici. Totodată, cartofii conţin mult potasiu, care ajută la menţinerea unui echilibru electrolitic.
Fructele uscate, deşi sunt uneori prea dulci, aduc multe beneficii creierului prin consumul lor. Conform cercetărilor, nucile sunt bogate în grăsimi, fibre şi antioxidanţi, precum şi alte substanţe nutritive, ideale pentru creier.
Mierea contribuie şi ea la menţinerea unei sănătăţi generale optime, ajutând totodată la îmbunătăţirea memoriei, precum şi la protejarea sistemului nervos central.
În general, carbohidraţii conţin substanţe nutritive esenţiale şi asociaţi cu alte alimente sănătoase pot fi extrem de utili chiar şi în dietele speciale pentru slăbit, atât timp cât sunt gătiţi corespunzător şi consumaţi la o oră adecvată. Pot fi aliatul tău de succes în lupta împotriva kilogramelor în plus dacă sunt integraţi în alimentaţie şi serviţi în primele mese ale zilei. Atunci când sunt consumaţi seara, există riscul să vă îngrăşaţi sau să vă menţineţi dieta pe loc.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.