Suspiciuni de fraudă la strângerea semnăturilor pentru candidatura lui George Simion și Anamaria Gavrilă: ''Sunt oameni care transcriu listele''

Ene Valentina | Publicat: 13.03.2025 17:07 | Actualizat: 13.03.2025 17:51
Un nou scandal zguduie scena politică din România, după ce Adrian Cadar, vicepreședinte al Partidului Diaspora Unită, a publicat pe TikTok imagini care ar demonstra că echipele de strângere de semnături pentru George Simion și Anamaria Gavrilă ar fi recurs la practici ilegale.
Filmarea, realizată în Piața Operei din Timișoara, arată un bărbat care copiază datele unor persoane dintr-o listă digitală direct pe hârtie, fără ca semnăturile să fie oferite în mod autentic de către cetățeni.
Cum au obținut George Simion și Anamaria Gavrilă semnăturile
Conform legislației electorale, fiecare semnătură pentru susținerea unui candidat trebuie oferită personal de către semnatar, alături de datele sale de identificare. Orice altă modalitate de completare a listelor, cum ar fi transcrierea datelor dintr-un document preexistent, poate fi considerată fraudă electorală.
Susținătorii lui Călin Georgescu din mai multe orașe, inclusiv Deva, Arad și Timișoara, s-au adunat miercuri seară în fața Operei din Timișoara pentru a colecta semnături destinate candidaturii lui George Simion și Anamaria Gavrilă la alegerile prezidențiale. Cu toate acestea, imaginile publicate chiar de participanți par să demonstreze că listele erau completate pe baza unor informații transmise digital, fără ca semnatarii să fie prezenți.
„Haideți să vedem cum strâng semnăturile Simion și cu Gavrilă. Uitați-vă, mai multă lume aici, grupa mare, grupa mare, non-stop, vedeți, acolo sunt oameni care transcriu listele. Au primit pe telefon acele liste și le transcriu pe listele noi. Asta nu înseamnă că strângi semnături.”, afirmă Adrian Cadar în materialul video postat pe TikTok.
@adriancadar81 Gruparea Georgescu-Simion-Gavrilă încearcă să manipuleze din nou! ♬ sunet original - Adrian Cadar
Posibile consecințe legale
Această situație ridică serioase semne de întrebare asupra validității semnăturilor colectate și a modului în care Biroul Electoral Central (BEC) va gestiona verificarea acestora. Avocatul Toni Neacșu a explicat, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, că verificarea la BEC va fi mai mult formală, constând în analiza elementelor de bază ale listelor. Cu toate acestea, dacă există suspiciuni de fals, BEC poate sesiza Parchetul.
„Singura modalitate de verificare a semnăturilor la BEC va fi una relativ formală, în sensul că pur și simplu se vor uita doar dacă sunt cuprinse toate elementele și dacă nu există elemente vizibile din care rezultă că semnătura olografă are elemente de identitate.”, a explicat Neacșu.
Totodată, el a subliniat că responsabilitatea juridică pentru aceste nereguli nu revine neapărat candidatului, ci celor care strâng semnăturile.
Dacă aceste acuzații se confirmă, instituțiile statului, precum DNA sau DIICOT, ar putea interveni pentru a investiga posibile fraude electorale. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor demara o anchetă și dacă aceste liste de semnături vor fi validate pentru candidatura la alegerile prezidențiale.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











