Românii, chemaţi la vot în 2024. Calendarul complet al alegerilor
Redactia | Publicat: 14.03.2024 12:31 | Actualizat: 14.03.2024 12:47
Este pentru prima dată în România când toate alegerile sunt organizate în acelaşi an, urma unei decizii luate de coaliţia PSD-PNL, în urma unor negocieri care au durat mai bine de o lună.
Primele alegeri au loc pe data de 9 iunie, atunci când românii vor participa atât la alegerile locale, cât şi la cele europarlamentare. Următoarele alegeri vor avea loc pe 15 şi 29 septembrie, când românii îşi vor alege preşedintele.
Calendarul complet al alegerilor din România, în 2024
Ultima perioadă de alegeri din România are loc pe 8 decembrie, când vor fi aleşi parlamentarii.
Pentru că alegerile vor fi comasate, alegătorii vor primi mai multe buletine de vot. Astfel, la scrutinul organizat în data de 9 iunie, atunci când vor fi aleşi primarii şi nu numai, dar şi europarlamentarii, cei care vor participa la procesul de vot vor primi cinci buletine.
Patru dintre acestea sunt pentru alegerile locale, însemnând unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi cel din urmă pentru preşedintele consiliului judeţean. Cel de-al cincilea buletin de vot va fi pentru lista de europarlamentari. Pentru locuitorii Capitalei va fi diferit, deoarece vor primi pe lângă buletinele de vot pentru europarlamentare, şi pentru: primar de sector, consiliul local als ectorului, primarul general al Bucureştiului, dar şi pentru Consiliul General al Municipiului.
Temeri de fraudă la alegeri
Din cauza comasării alegerilor ar putea apărea numeroase complicaţii, deoarece în cazul în care nu vor exista spaţii distincte, se va crea ideea unei posibile tentative de fraudă la vot, în cazul în care oamenii care au dreptul să voteze doar la alegerile europarlamentare vor primi, din greşeală sau nu, şi buletine pentru a vota la alegerile locale.
Pentru a evita aceste eventuale probleme, autorităţile vor trebui să dispună de suficienţi experţi electorali pentru a acoperi toate secţiile şi a supraveghea.
Din cauza numărului mare de buletine de vot pe care un cetăţean va trebui să le ştampileze şi mai apoi să le introducă în urnele specifice, şi durata procesului de votare va fi mai mare. Procesul de votare va fi unul îngreunat, cu siguranţă se vor forma cozi, iar acestea au fost principalele contestaţii pe care reprezentanţii ONG-urilor le-au reclamat, după ce a fost anunţată comasarea alegerilor.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.