Ce preţ are un bilet cu Mocăniţa din Maramureş? Program şi traseu
Redactia | Publicat: 01.06.2024 21:40 | Actualizat: 01.06.2024 21:52
Vorbim astăzi despre unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureş, Mocăniţa. Află traseul, preţurile biletelor şi programul de lucru.
Ultima cale ferată forestieră cu abur de pe continent, care se foloseşte atât pentru transportarea lemnului, cât şi în scop turistic, este Mocăniţa de la Vişeu de Sus. Funcţionează pe baza locomotivelor cu abur, ce sunt alimentate cu lemn şi cărbuni.
Scurtă istorie a Mocăniţei
Se află pe Valea Vaserului, iar construcţia căii ferate a început în 1932, pe vremea când acest tip de transport era arhifolosit în Europa. Era realizată cu scopul de a permite unei căi ferate să urmeze un traseu al unui râu, iar la urcare o locomotivă împingea vagoanele goale, iar la coborâre, lemnul forestier din interior, împreună cu gravitaţia, făceau ca trenul să coboare până la Vişeu de Sus.
În anii '90, majoritatea locomotivelor cu abur au fost scoase din circulaţie la noi în ţară sau chiar abandonate. Cu timpul, Mocăniţa a rămas singurul astfel de "tren" care mai circulă în Europa. Este un obiectiv turistic important din Maramureş şi chiar din ţară, unde turiştii merg să se plimbe în toate anotimpurile.
Mocăniţa, program, traseu şi bilete
Mocăniţa de pe Valea Vaserului circulă în perioada mai - octombrie cu trenuri cu abur pentru turişti până la staţia Paltin, pe un traseu de 21 de kilometri. Face apoi o pauză pentru alimentarea cu apă a locomotivei, trece de staţia Cozia şi ajunge la finalul traseului pentru turişti, în Paltin, acolo unde există un spaţiu special pentru picnic, servicii de servire rapidă şi mâncăruri tradiţionale.
Programul începe de la ora 9:00, atunci când Mocăniţa pleacă de la Vişeu de Sus, însă pe parcurs, în funcţie de situaţiile apărute pe traseu, programul ar putea să sufere modificări. În mod normal, la primul popas, cel de la Paltin, după o distanţă străbătută de aproximativ 21,6 km, Mocăniţa ar trebui să ajungă la ora 11:00. Punctul final al excursiei îl reprezintă sosirea la Vişeu de Sus, acolo unde sosirea se aşteaptă să fie la ora 15:00.
Preţurile biletelor variază în funcţie de vârstă, iar adulţii îşi pot achiziţiona unul la preţul de 75 lei. Pensionarii, studenţii sau persoanele cu dizabilităţi ce au asupra lor documente prin care să îşi certifice această calitate, vor achita suma de 62 lei. Copii cu vârste cuprinse îîntre 6 şi 16 ani vor trebui să achite pentru un bilet preţul de 49 lei.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.