Când se deschide Transfăgărăşan, în 2024? Ce trebuie să ştii înainte să pleci pe munte
Redactia | Publicat: 18.03.2024 12:27 | Actualizat: 18.03.2024 12:33
Milioane de turişti vizitează anual Transfăgărăşan, al doilea cel mai înalt drum cu asfalt din România. În prezent, este închis, dar se apropie perioada în care va putea fi vizitat din nou de turişti.
Circulaţia pe Transfăgărăşan este influenţată, în primul rând, de prognoza meteo şi se deschide de regulă pe porţiuni, urmând ca deschiderea totală să aibă loc jurul lunii iunie. Conform prognozei meteo actualizate, şi în 2024 drumul este aşteptat să se dechidă în prima lună de vară, dat fiind faptul că nu se anunţă fenomene meteo speciale în acea perioadă.
Când se poate circula în totalitate pe Transfăgărăşan?
Este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Munţii Carpaţi, iar oficial i se mai spune şi DN7C. Ajunge până la o altitudine de 2042 de metri, fiind al doilea drum ca înălţime din ţara noastră, după Transalpina. Începe din apropierea Piteştiului, chiar din satul Bascov, desfăşurându-se pe o distanţă de aproximativ 90 de kilometri, până în apropierea oraşului Sibiu.
A fost nevoie de doar 4 ani pentru construcţia acestui drum impresionant. Pe vremea regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu, invazia Cehoslovaciei de către URSS l-a făcut pe dictator să comande începerea lucrărilor pentru drumul care leagă Piteştiul de Sibiu.
Povestea drumului Transfăgărăşan
Au început în 1970 şi au fost finalizate în 1974. Rolul acestui drum era pentru a facilita accesul forţelor militare peste Munţii Carpaţi, în cazul în care s-ar fi produs o invazie a ruşilor.
Infrastructura Transfăgărăşanului este de-a dreptul impresionantă. În structura sa se regăsesc cinci tuneluri, plus foarte multe viaduce. Cel mai înalt punct este la Lacul Bâlea, acolo unde străbate cel mai lung tunel rutier de la noi din ţară, cu o lungime de 884 de metri.
În sudul Transfăgărăşanului, în apropierea localităţii Arefu, se află Castelul Poienari, o reşedinţă a lui Vlad Ţepeş, loc încărcat de istorie. Explorarea acestui trasfeu vă conferă astfel o experienţă interesantă atât din punct de vedere al piesajului, căci Transfăgărăşan este în sine un drum spectaculos, dar şi un punct de reper în istoria şi legendele ţării noastre. Astfel, din iunie 2024 veţi putea călători pe acest drum, odată ce autorităţile vor anunţa deschiderea sa pe deplin. În cazul în care porneşti mai devereme în călătoria ta, atunci când sunt deschise doar porţiuni din drum, va trebui să vă asiguraţi că aveţi maşina echipată corespunzător, deoarece vremea rea vă poate pune probleme.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.