24 de ani de la moartea lui Dem Rădulescu. S-a stins din viață cu patru zile înainte de a împlini 69 de ani
Gabriela Gogu | Publicat: 17.09.2024 11:43 | Actualizat: 17.09.2024 13:26
Dem Rădulescu este considerat unul dintre cei mai mari actori români din toate timpurile. Actorul a dat naștere unor personaje emblematice, pe care le-a interpretat în mare stil.
Pe data de 17 septembrie 2000, lumea artistică a rămas fără unul dintre cei mai mari artiști români. Actorul Dem Rădulescu s-a stins din viață în urma unui infarct, cu doar patru zile înainte de a împlini 69 de ani. Personajele cărora le-a dat viață au rămas întipărite în memoria tuturor românilor.
Motanul Dănilă în ”Veronica”, Tache Farfuridi în ”O scrisoare pierdută” sau Gogu Steriade în ”Brigada Diverse” au fost câteva din rolurile pe care le-a interpretat.
Ce rol l-a consacrat pe Dem Rădulescu
Deși a dat viață multor personaje, Dem Rădulescu a devenit cunoscut datorită rolurilor de comedie scurtă la televizor. Interpretările sale pline de umor au fost cele mai bune materiale date la televizor ale deceniilor trecute. Programele în care apărea au ajuns repede pe lista preferințelor românilor pentru vizionări în weekend sau în perioada sărbătorilor.
A debutat ca actor amator la vârsta de 17 ani, în cadrul unui bal
Dem Rădulescu, pe numele său real Dumitru Rădulescu s-a născut pe data de 21 septembrie 1931. După ce a terminat liceul, a fost nevoit să aleagă între box de performanță și actorie.
La doar 17 ani a debutat ca actor amator la un bal organizat de fanfara gării.
În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretarea rolului ”banditului” Rijikov din piesa ”Steaguri pe turnuri“, în cadrul unui concurs pentru tineri actori. Acest punct a reprezentat debutul carierei sale și în cadrul concursului a fost remarcat de Sică Alexandrescu.
Apoi a început să publice în reviste județene și s-a aflat tot mai des pe scenă, acasă, la Râmnicu Vâlcea. La una dintre aceste reprezentații, actorul Aurel Rogalski l-a urmărit și l-a sfătuit să dea examen la Teatru.
În 1954 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti ca șef de promoție, iar debutul său pe scenă a avut loc în acelaşi an, la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a avut numeroase interpretări, apoi a devenit și profestor la IATC, pentru multe generații de actori.
Cum a primit porecla ”Bibanul”
În timpul facultății s-a ales cu o poreclă care avea să îi rămână pentru toată viața, și anume Bibanu'. Chiar el a povestit că porecla o primise inițial fratele său, apoi i-a fost transferată lui de un coleg de studenție care era orginiar tot din Vâlcea.
”Tata era negustor de peşte, în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor.
Mai întâi lui i-au spus copiii „Bibanu'”. După aia, mie mi-au zis „Fratele lu' Bibanu'”, pe urmă porecla s-a prins de mine. Acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu’.
După ce am intrat la Teatru, m-am pomenit într-o zi că un student din anul III, vâlcean de-al meu, strigă după mine <<Mă, Bibanule!. Şi „Bibanu'” am rămas>>”, a spus Dem Rădulescu în trecut.
Dem Rădulescu a fost căsătorit prima dată cu Paula Rădulescu, actriță și balerină la teatrul Constantin Tănase, care a apărut și în primul film din seria ”Brigada Diverse intră în acțiune”. Cei doi au divorțat, însă Paula și-a păstrat numele de Rădulescu. La ceva timp, actorul s-a căsătorit cu eleva sa de la IATC, care i-a dăruit o fiică pe nume Irina, actriță și ea.
Cum a murit Dem Rădulescu
Moartea actorului a fost una fulgerătoare la care nimeni nu se aștepta. Regretata actriță Stela Popescu a povestit în trecut cum s-a stins din viață celebrul actor: ”Veniseră nişte prieteni din Germania, el tocmai se întorsese din turneu şi au vrut să se plimbe. Ei aveau casă la Telega şi au vrut să-l ia şi pe el.
S-a dus cu ei şi trebuiau să urce un deal, care nu era foarte mare. În schimb, lui i se spusese, doctorii îi atrăseseră atenţia că nu prea are voie să facă efort. La un moment dat, s-a oprit şi a respirat adânc. «Mă, da’ ce aer tare!», asta a zis. A căzut şi până la spital a murit”.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.