Vila din Primăverii revine la Traian Băsescu. Premierul Ilie Bolojan îşi caută deja o nouă reşedinţă oficială

Ene Valentina | Publicat: 01.07.2025 19:15 | Actualizat: 01.07.2025 19:50
Premierul Ilie Bolojan ar putea fi nevoit să-şi facă urgent bagajele din vila de protocol din cartierul Primăverii, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţională modificarea Legii 406/2001 prin care Traian Băsescu, declarat definitiv colaborator al Securităţii, fusese lăsat fără privilegiile de fost preşedinte.
Hotărârea CCR, pronunţată marţi, 1 iulie 2025, îi redă fostului şef al statului reşedinţa oficială, indemnizaţia pe viaţă, paza SPP şi transportul aferent, iar consecinţa directă este revenirea sa în vila de pe strada Nikolai Gogol nr. 2, imobil aflat în prezent la dispoziţia actualului prim-ministru.
Ilie Bolojan ar putea rămâne fără vila de protocol
Decizia a pornit de la o excepţie de neconstituţionalitate ridicată în 2022, când Traian Băsescu a atacat sintagma introdusă de Legea 243/2021 potrivit căreia foştii preşedinţi îşi pierd beneficiile dacă sunt declaraţi colaboratori ai Securităţii. Judecătorii constituţionali au apreciat că modificarea încălca principiul neretroactivităţii legii şi dreptul la egalitate de tratament cu ceilalţi foşti şefi de stat, aşa că au eliminat-o integral.
Vila din Primăverii are o istorie complicată: în anii ’90 a fost atribuită Mioarei Roman, ulterior a devenit reşedinţa oficială a lui Traian Băsescu pe durata celor două mandate prezidenţiale. După verdictul definitiv din 2022 privind colaborarea cu Securitatea, RAAPPS a trecut locuinţa în administrarea Guvernului şi, la începutul acestui an, a oferit-o noului premier Ilie Bolojan.
Decizia de pune în aplicare în maxim 30 de zile
Pentru şeful Guvernului, mutarea forţată ar fi a doua în mai puţin de şase luni. Surse din RAAPPS susţin că instituţia a transmis deja un avertisment informal către Palatul Victoria, cerând eliberarea protocolului imediat ce hotărârea CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.
Din punct de vedere procedural, RAAPPS are la dispoziţie maximum 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia, timp în care Băsescu a depus deja cereri la SPP pentru reinstalarea dispozitivului de protecţie şi la Ministerul Finanţelor pentru reluarea plăţii indemnizaţiei.
Situaţia ridică şi chestiuni politice sensibile: va accepta premierul să cedeze rapid vila sau va încerca să prelungească şederea invocând obligaţii de stat? Marja de manevră este totuşi redusă, deoarece drepturile foştilor preşedinţi au caracter imperativ, iar neexecutarea lor ar putea genera litigii patrimoniale împotriva statului. În Parlament, opoziţia acuză „dublul standard” al CCR, în timp ce susţinătorii fostului preşedinte salută „repararea unei nedreptăţi făcute pe fond emoţional”.
Mai rămâne problema costurilor. Estimările neoficiale arată cheltuieli de peste 200.000 de euro suportate de RAAPPS pentru întreţinerea imobilului în perioada absenţei lui Băsescu – o notă de plată care, cel mai probabil, va ajunge tot la buget. La 15 ani de la plecarea de la Cotroceni, fostul preşedinte revine brusc în centrul atenţiei printr-o singură decizie a CCR, demonstrând cât de fragile sunt graniţele dintre politică, justiţie şi administrarea resurselor publice.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











