Vești bune pentru pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei. Ce le pregătește statul
Gabriela Gogu | Publicat: 20.11.2024 16:29 | Actualizat: 20.11.2024 16:34
Statul român a venit cu o propunere pentru pensionari. Seniorii care încasează lunar mai puțin de 3.000 de lei pot solicita adeverințe care dovedesc veniturile lunare brute pentru a beneficia de o gratuitate.
Seniorii români care au pensii mai mici de 3.000 de lei ar putea să primească gratuitate pentru un anumit tip de adeverințe. Este vorba despre cele pe care le solicită de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale sau de la deținătorii legali de arhive.
Contravaloarea lor ar putea fi decontată de Agenția Națională pentru Plăți şi Inspecție Socială.
Ce se va întâmpla cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de lei
”Pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 lei pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenția Națională pentru Plăți şi Inspecție Socială, prin agenția județeană din județul în care îşi are domiciliul solicitantul”, se arată în propunere.
Inițiativa a ajuns pe masa Camerei Deputaților și s-a adoptat tacit propunerea legislativă, iar seniorii români ar putea beneficia de gratuitatea la emiterea adeverințelor pentru recalcularea pensiilor.
Cine nu beneficiază de această gratuitate
Astfel, pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei nu vor fi nevoiți să plătească serviciul respectiv. Pe de altă parte, se percepe jumătate din taxă în cazul pensionarilor care au peste 3.000 de lei.
”Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 lei şi 6.000 lei pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținători legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice.
Contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenția Naționala pentru Plăți şi Inspecție Socială, prin agenția județeană din județul în care îşi are domiciliul solicitantul”, se arată în propunere.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.