Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Patimilor. Ce fac creștinii în această perioadă

Ştefan Cojocaru | Publicat: 14.04.2025 23:27
Ultima săptămână din Postul Paștelui vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri creștine, despre care vom afla mai multe în rândurile care urmează.
Vorbim despre o perioadă a spovedaniei și a smereniei, în care creștinii se pregătesc de Învierea Lui Iisus Hristos prin post și rugăciune. I se mai spune și Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfântă și credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri speciale.
Tradițiile și obiceiurile din Săptămâna Mare
Momentul culimnant al Săptămânii Patimilor este Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, atunci când Iisus a fost răstignit pe cruce și se va încheia în Sâmbăta Mare, aunci când toți creștinii se vor pregăti sufletește pentru sărbătoarea Învierii și primirea Luminii Sfinte de la Ierusalim.
În Lunea Mare are loc o Denie în care preoții vorbesc despre Iosif, tânărul care a fost vândut de frații săi în Egipt. În Marțea Mare, are loc pomenirea pildei celor 10 fecioare, care are rolul de a ne aminti datoria noastră de a trăi în permanență în credința în Iisus Hristos și în Dumnezeu, fără să existe vreo îndoială.
În Miercurea Mare are loc pomenirea femeii care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele lui Hristos. Femeia păcătoasă este nimeni alta decât Maria Magdalena. În Joia Mare are loc o denie ce este închinată amintirii celor patru evenimente deosebite din viața lui Iisus, și anume, spălarea picioarelor uncenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea arhierească, începutul Pătimirilor, după ce a Hristos a fost vândut de Iuda pe cei 40 de arginți.
În Vinerea Mare are loc slujba prin care se prăznuiește o slujbă numită Sfintele și mântuitoarele și înfricoșîtoarele Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Când se fac treburi casnice în Săptămâna Mare?
Imediat după sărbătoarea Floriilor, în Lunea Mare, în toate gospodăriile începe curățenia de Paște, prin curți, grădini, livezi și case. Întotdeauna Paștele trebuie întâmpinat cu sufletul curat, dar și cu o casă la fel de curată. În această perioadă se repară tot ce este stricat, se îngrijesc copacii și toate treburile casnice. Acestea se fac de luni și până miercuri inclusiv.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.









Cele mai citite








