Substanțele interzise fac păpăd în România. Traficanții le vând pe reţele sociale, dar şi prin taxi sau curier
Redactia | Publicat: 16.10.2024 08:43 | Actualizat: 16.10.2024 10:45
Substanțele interzise fac prăpăd în România. Cei mai mulți traficanți de droguri au ajuns să le vândă pe rețelele sociale sau chiar cu ajutorul curierilor și al șoferilor de taxi.
Dacă până acum 20 de ani susbstanțele interzise erau un simbol al extremelor în țara noastră, iată că acum lucrurile s-au schimbat radical. Știm despre aceste substanțe că că au capacitatea de a determina o stare de dependență în rândul consumatorilor.
Traficanții vând droguri pe reţele sociale, dar şi prin taxi sau curier
Consumul de droguri era , în urmă cu doi ani, un simbol al lucrurilor extreme. Chiar și așa, existau două categorii de persoane. Prima este cea în care cei privilegiați își permiteau să achiziționeze astfel de substanțe interzise mai costisitoare, printre care cocaina sau ecstasy-ul și cei marginali, care consumau heronia.
Carmen Oprea, psiholog Agenția Națională Antidrog, a pus că s-a încercat schimbarea mentalității în rândul consumatorilor de substanțe interzise, însă fără efect.
„La momentul acela chiar luptam noi, Agenția Națională Antidrog, să schimbăm puțin mentalitatea legată de consumul de droguri și să arătăm că este totuși și o boală cronică și că aceste persoane au nevoie de ajutor", spune Carmen Oprea, psiholog Agenția Națională Antidrog.
Nu după foarte mult timp, s-a încercat o nouă schimbare în acest sens. Au apărut drogurile legale, care se numesc și etnobotanice și sunt create în realitate în laborator. În schimb, aceste droguri au început să fie vândute în magazine specializate.
„Până în anul 2005, orice specialist care avea în asistență o persoană consumatoare de droguri, avea obligația să contacteze poliția pentru cazul respectiv. În anul 2005 a fost o modificare în legislația românească, astfel încât consumatorul să nu mai fie incriminat, dându-i astfel posibilitatea să meargă într-un program de tratament, fără să-i se deschidă dosar penal.
În mentalul general, era această idee. Dacă nu sunt supuse controlului, înseamnă că nu reprezintă un pericol pentru utilizare. Dar s-a dovedit că, de cele mai multe ori, utilizarea acestor tipuri de substanțe a avut efecte chiar mai nocive decât drogurile tradiționale. Din anul 2011, operatorii nu au voie să comercializeze substanțele asupra cărora există suspiciuni de a determina efecte psihoactive", a spus Bogdan Gheorghe, medic Agenția Națională Antidrog, potrivit Antena 3 CNN.
Toate drogurile dau dependenţă
Potrivit specialiștilor, toate substanțele interzise oferă dependență în rândul consumatorilor, însă acest lucru depinde organismul fiecăruia, dar și de cantitatea de drog consumat.
„Consumul de droguri intră în sfera normalității mai degrabă. E un lucru nepotrivit, să spunem, pentru că în momentul în care un adolescent începe să vadă că este un lucru normal, automat el intră în această sfera normalității. Deci dacă e ceva normal, poate fi făcut ușor și de către el.
Acest bombardament de informații poate să declanșeze sau să instaleze o nevoie a creierului de a căuta tot timpul senzații noi, de a căuta tot timpul ceva extraordinar, de a căuta tot timpul o realitate ieșită din comun. Altfel se plictisesc. Altfel se plictisesc, exact", spune Carmen Oprea, psiholog Agenția Națională Antidrog.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.