Stare de aleră în Ungaria. Fluviul Dunărea așteptat să crească cu 8 metri în următoarele zile
Gabriela Gogu | Publicat: 18.09.2024 15:02 | Actualizat: 18.09.2024 19:39
Ungaria se pregătește de cel mai negru scenariu. Nivelul Dunării ar putea crește cu 8 metri în următoarele zile. Autoritățile au luat deja primele măsuri.
Ungaria se pregătește de cele mai grave inundații din ultimii 10 ani. Autoritățile maghiare ae așteaptă la niveluri record ale fluviului Dunărea, iar în următoarele zile ar putea crește cu peste 8 metri.
După ce au fost înregistrate indunații în Cehia, Polonia și Austria, acum a venit rândul Ungariei. Nivelul Dunării poate atinge cote record, iar cele mai expuse zone includ și capitala Budapesta.
Se ia în calcul evacuarea civililor din zonele inundabile
Premierul maghiar, Viktor Orban, și-a anulat toate vizitele în următoarea săptămână, iar autoritățile care se ocupă cu prevenirea dezastrelor au luat primele măsuri, se ocupă de întărirea digurilor și a malurilor apelor care ar putea să iasă din matcă și să afecteze inclusiv populația. În zonele inundabile, autoritățile iau în calcul inclusiv evacuarea civililor.
Potrivit prognozelor, Dunărea ar putea ajunge sâmbătă vârful, adică 846 de centimetri. Cel mai înalt nivel înregistrat vreodată a fost de 891 centimetri.
Mii de oameni participă la activități de apărare
Momentan 1667 soldați participă la activitatea de apărare, însă numărul acestora ar putea crește la 4000. Sunt 988 de persoane care lucrează în managementul de dezastre, 312 ofițeri de poliție și 117 persoane de deținuți sunt în alertă. În total, 4.392 de persoane lucrează în prezent în controlul inundațiilor, fără a lua în calcul voluntarii.
Unul dintre cele mai critice domenii în acest moment este Pilismaro. Există și o secțiune de 11 autostrăzi care este inundată, așa că personalul a decis să anunțe variante de deviere. Un alt teren critic este Insula Margaret. Premierul a vorbit și despre metroul din Piața Batthyányi, unde situația este critică, asta pentru că zidul este destul de subțire iar infiltrațiile de apă nu pot fi prevenite.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.