Se vinde Palatul Bragadiru! Bijuteria din inima Capitalei are o poveste impresionantă

Redactia | Publicat: 20.03.2025 10:58
Palatul Bragadiru a fost declarat monument istoric național de către Ministerul Culturii și a fost scos la vânzare pentru suma de 25 de milioane de euro.
Acesta are o suprafață colosală, având 120 de camere și 43 de băi, plus o grădină de mai bine de 12.000 de metri pătrați. Vorbim acum despre una dintre cele mai frumoase creații arhitecturale din România, care a fost construit la finalul secolului 19 de către Dumitru Marinescu Bragadiru (1842-1915), în urma planurilor concepute de arhitectul austriac Anton Shuckerl în 1894.
Palatul Bragadiru a fost scos la vânzare
„Prin ingeniozitatea şi spiritul său antreprenorial, Bragadiru a contribuit din plin la dezvoltarea economică şi arhitecturală a Capitalei. Dumitru nu a dus mai departe meseria tatălui său, fiind ucenic de la o vârstă fragedă la fabrica de alcool și cofetăria lui Iancu Ștefănescu, la recomandarea învățătorului Hristache Ioanin.
Dumitru Marinescu Bragadiru a pornit de la cărat apă cu cobilița din râul Dâmbovița pe care o ducea la cofetăria și racheria lui Ștefănescu de lângă Balta Albă pentru a face rachiu din ea. După 12 ani de ucenicie, tânărul a devenit «mâna dreaptă» a lui Iancu Ștefănescu, care l-a luat ca asociat, în cele din urmă oferindu-i afacerea în anul 1866”, este povestea lui Bragadiru.
Palatul Bragadiru are o sală de bal imensă, ce poate funcționa inclusiv ca o sală de teatru ori de concerte, fiind folosită și în prezent pentru evenimentele speciale. Acesta a fost conceput ca palat al culturii și până acum a mai fost utilizat ca berărie, ori sală de spectacole, dar și pentru serbarea unor evenimente de familie ale lucrătorilor.
Palatul îmbină stilurile celor mai renumite clădiri ale timpului: Camera de Comerț, Poșta Română, Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC-ul) și clădirea Curții Supreme de Justiție, toate construite în aceeași perioadă.
Grădina de vară și terasa completează armonios această clădire cu arhitectura eclectică, cu scări în spirală în stil normand, cu stucaturi, statui inserate în fațadă, oglinzi venețiene și balcoane în stil victorian. Palatul Bragadiru rămâne până în prezent una dintre cele mai impunătoare construcții ale Bucureștiului de altădată” este prezentarea de pe site-ul unde a fost scoasă reședința la vânzare.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.












Cele mai citite











