România și Bulgaria ar putea adera compet în Schengen. Austria așteptată să renunțe la veto
Gabriela Gogu | Publicat: 20.11.2024 21:43 | Actualizat: 20.11.2024 21:47
Austria este așteptată să renunțe la veto-ul privind aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Opoziția ar putea să revină acum de partea noii puteri Olanda.
După mai bine de un deceniu de negocieri, Austria ar putea renunța la veto-ul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Astfel cele două țări ar putea deveni membre cu drepturi depline, la finalul lunii martie ele au aderat parțial, prin suspendarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.
Austria ar putea renunța la veto-ul privind aderarea României și Bulgariei la Schengen
Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre au rămas în vigoare din cauza veto-ului Austriei, motivat de preocupările Vienei privind migrația ilegală.
Potrivit Financial Times, Austria este gata să ridice această restricție în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Interne din Austria, România, Bulgaria și Ungaria, care va avea loc vineri la Budapesta.
Aderarea celor două țări ar trebui apoi formalizată, poate la următoarea reuniune a miniștrilor de Interne ai UE, programată pe 12 decembrie, și ar permite ridicarea completă a restricțiilor la începutul anului viitor.
Cele două țări au intrat în Uniunea Europeană în 2007, dar intrarea în Schengen a fost blocată din cauza preocupărilor legate de corupție și a temerilor că cele două țări, care formează și o parte a graniței externe a UE, nu vor lua măsuri suficiente și adecvate pentru a combate migrația ilegală.
Guvernele UE au fost de acord cu aderarea parțială, însă Austria a continuat să se opună aderării complete. Guvernele de la București și Sofia au înăsprit măsurile de securitate la frontiere, iar cererile de azil și sosirile migranților ilegali au scăzut.
Olanda vrea o altă dezbatere pe tema aderării completă în Schengen a celor două țări
După ridicarea veto-ului Austriei, parlamentul olandez va organiza o altă dezbatere pe tema aceasta și ar putea recomanda revizuirea poziției Olandei.
”În mod normal, intenția ar fi să rămânem cu poziția adoptată”, a spus un oficial, adăugând însă că există o ”posibilitate” ca parlamentarii de la Haga să-și schimbe opinia.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.